Wacom Bamboo

2012-08-20 ,
empty image
empty image

Májusban vásároltam egy Wacom Bamboo nevezetű digitális táblát. Tripodcastben mondtam,hogy majd hosszabb használat után írok róla egy kicsit a blogomra. Nagyon nem akarok belemenni a tulajdonságaiba, lényeg, hogy a digitális táblát retusálásra szokták használni, ez egy táblából és egy ceruzából áll. A tábla helyére a kijelzőnket kell képzelnünk, és a toll pedig az egér lesz. Ahogy mozgatjuk a tollat, úgy mozog az egér is a kijelzőnkön, így pedig olyan kényelmes mozdulatokat hajthatunk végre, amiket az egérrel nem. Maga a toll megtartása is sokkal kényelmesebb a csukló számára, mint az egér mozgatása, ráadásul a toll nyomásérzékeny. Erre a nyomásérzékenységre Photoshopban könnyedén beállíthatunk bármit, brush méretet, opacity-t, flow-t és egyebeket, szóval például opacity esetében ha jobban rányomjuk a tollat akkor keményebben fog, ha kevésbé nyomjuk rá, akkor kevésbé látszik meg a hatása. Ez pedig retusálás közben nagyon hasznos, és nagyban gyorsítja is a munkát:

Amit tudni kell a márkáról:
A Wacom cég készíti a legjobb digitális táblákat a világon. Ha egy ilyen eszköz vásárlására adjátok a fejeteket, mindenképpen Wacom márkájút vegyetek. A Genius, Trust, meg hasonló gagyiságok a közelébe sem érnek. Én is próbáltam Genius táblát mielőtt megvettem a Wacom-ot, de az használhatatlan volt. Még jó hogy csak kölcsönben volt nálam, és nem költöttem rá pénzt, mert nagyon megbántam volna. Egyszerűen nem áll kézre, ráadásul elem kell a tollába. A Wacom táblák tollai nem használnak sem elemet, sem akksit, semmit! És sokkal kényelmesebb is a tolluk, meg a tábla is sokkal jobb minőségű.
Én a Wacom Bamboo Pen & Touch nevezetű táblát vettem meg, ennek a táblája érintésérzékeny is, tehát az ujjammal is tudom irányítani az egeret ha akarom, és még multitouchot is tud, de ezt én nem használom, mert van egy Apple Magic Trakcpadem is, és az sokkal jobb erre a célra. Csak azért vettem ezt a Touch-osat, mert a sima Pen táblán nincsenek gyorsgombok, és annak a tolla csak 512 fokban érzékeny, szemben a Pen & Touch 1024-es érzékenységével.

Sokan kérdezték tőlem, hogy megéri-e venni egy ilyet, mert dilemmáznak rajta, hogy ki tudnák-e használni, és hogy megér-e ez 25ezer ft-ot. Én azt tudom mondani, hogy nekem megérte! Mióta megvan, jelentősen felgyorsult a retusálási időm, és egyben még minőségibb is lett. Körülbelül 1/3-ára csökkent az idő, amit egy átlagos képre kell szánnom egy portréretus során. Viszont én sokat retusálok portrét. Tehát aki nem fotózik portrét sokat, vagy nem retusálja rendesen a portréit, vagy Portraiture-t vagy ilyen szarokat használ, annak nem nagy hasznot jelent ez a tábla. Viszont akik pixelbuzerálnak Photoshopban minden egyes bőrhíbát, azoknak viszont elengedhetetlen szerintem.
Lightroomban csúszkákat húzogatni és általánosságban menügombokra kattintgatni azért jobb az egér, én is vegyesen használom a kettőt retusálás közben, szóval akik nem retusálnak túlságosan komolyan azoknak szerintem felesleges.

Tehát azt tudom mondani, hogy azok ne vegyenek ilyen táblát, akik:

  • Riportfotósok
  • Sportfotósok
  • Természetfotósok
  • Épületfotósok
  • Akik csak Lightroomban megcsinálják a képet, beálligatnak pár csúszkát,de nem gondolják túl az utómunkát és Photoshopot nem használnak.

Azok viszont nagyon jó hasznát veszik, akik:

  • Sokat fotóznak portrét vagy embereket
  • Akik esetleg valamilyen grafikai célból szabadkézzel rajzolni szeretnének photoshopban
  • Esetleg tárgyfotósok, akik leretusálják a sok-sok porszemet a tárgyakról,ha nem takarították meg előtte:)
  • Esetleg ételfotósok, leretusálni a hibákat a kajáról🙂
  • És általánosságban mindenki,aki úgy érzi,hogy nagyon sokat használja a Clone Stamp toolt, a Healing Brush toolt, vagy a sima Brush toolt.

Itt egy kis videó is amit néhány ember twitteres kérésére csináltam róla,amikor megvettem:

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .