Villámfotó

2013-05-20 ,
empty image
empty image

Mostanában volt néhány vihar, és ilyenkor mindig látok néhány villámfotót a neten. Sok fotós ismerősöm van, és mindenki posztolja a sajátját, mindenki próbálkozik elcsípni valami látványosat, ami vagy sikerül vagy nem. Twitteren is feljött a téma, Mefi tweetjét idézném: “a jó villámfotózás olyan, mint a jó bulizás: akkor üt nagyot, ha spontán! :D”.
Nos, az enyém teljesen spontán volt. Épp hazaértem és már láttam útközben, hogy 10-20másodpercenként villámlik, szóval ha valaki ilyen tipusú képet szeretne csinálni, akkor ideális estéje lesz. Kimentem az udvarra kb fél órára, és megcsináltam ezt a képet. Korábban sosem próbálkoztam villámfotózással, ez volt az első alkalom, nem nagy dolog, de azért facebook-on már 90 lájk körül jár, ami egész jó visszajelzés, és szerintem sem sikerült annyira rosszul.

kIMG_3636

Kattintsatok a képre, ha nagyobban szeretnétek látni.

A villámfotózás technikájáról annyit kell tudni, hogy érdemes állvánnyal, B záridővel fotózni. Ez azt jelenti, hogy annyi ideig tart a záridő, ameddig nyomva tartod az expógombot. Mivel nekem nagyon rossz állványom van(Velbon CX444), ezért amikor a gép az állványon van, nem szabad hozzányúlni, mert nagyon remegne. Ráadásul jó magasra tettem, maximális magasságra kihúztam, és feltettem a ping-pong asztal tetejére, tehát el sem értem volna. Az exponálást Yongnuo RF-602-vel oldottam meg, van hozzá egy speciális, külön megvásárolható kábelem, amivel távkioldóként használhatjuk az amúgy vakukioldónak készült eszközt. Egyszerűen csak rákötöttem a vevőt a fényképezőgépre, élőkép módban 10x-es nagyítással, manuálisan fókuszáltam egyet, majd innentől csak a gombot kellett nyomogatni az adón. A kép Canon eos 5D MarkII-vel és Canon 35mm f2 objektívvel készült. Jah, és ha kimentek, esernyőt se felejtsetek el magatokkal vinni, mert bármikor eleredhet az eső, és akkor nagyon jól jön. Nekem kb 10 percre belecsúszott a fotózás a viharba, a jobb kép reményében, de nem lett jobb. Tehát ez a kép még az eső előtt készült. Egyébként a váz időjárásálló, tehát bírná az esőt, meg én sem vagyok cukorból, szóval az esernyőnek majdhogynem egyetlen célja van, az pedig a frontlencse védelme, mert ha arra esnek esőcseppek, akkor az eléggé el tudja rontani a képet ugyebár:)

 

1 comment

  1. Jó kép lett, grat 🙂

    Spontán alkottam én si tegnap villámos képet, bár a vihar elvonultával, egy ismerős unszolására felmentünk a Tettyére, és onnan szépen látszottak a távolban csapkodó szikrák…
    Én 10x30mp záridővel oldottam meg, gondoltam 5 perc alatt csak lesz valami…
    …lett, de csak az utolsó képre, és amikor indultunk viszafele, akkor kezdődött a nagyobb tűzijáték 😀
    Mindegy, lesz az még jobb is – a több képes expó egyszerűen egyesíthető Gimpben is, ha valaki ezzel próbálkozik.

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .