Tripodcast helyzetjelentés – Új szelek fújnak

2013-05-09 ,
empty image
empty image

tripodcastlogok
Lehet, hogy sokan még most fognak értesülni róla, de Fejes Viktor úgy döntött, hogy kiszáll a Tripodcastből. Ennek az okairól nem szeretnék bővebben írni, elég annyit tudni, hogy nem vesztünk össze semmin, és nincs is harag köztünk semmi miatt, egyszerűen úgy érezte, hogy neki ennyi elég volt. Ez csak a Tripodcast-el kapcsolatos, nem kell mögé gondolni semmit, ettől függetlenül más területen még akár együtt is működhetünk, nem tudjuk mit hoz a jövő, majd meglátjuk…A lényeg, hogy ennek az eseménynek a velejáróit és a Tripodcast további sorsát fogom ismertetni.

iTunes:
Több gond is megelőzi a problémát, igazából még amikor Viktorral csináltuk az adást, valamiért az iTunes cserbenhagyott minket, fogalmam sincs hogy miért, lehet, hogy a feed a hibás, lehet, hogy a dropbox megújulása miatt, lehet, hogy a Tumblr frissített valamit és ez okozza a hibát, nem tudom, és túl sok instabil pont van, ahol elcsúszhatott a dolog, ráadásul néhányhoz hozzáférésem sincs, hogy megvizsgáljam, ennélfogva az iTunes-ra nem került ki a 42. és 43. adásunk sem. Ezt többen észre is vették, többen jelezték is, tisztában vagyok a problémával, és mindenképp ki lesz javítva. Ráadásul nem csak az iTunes-al van probléma, hanem más, akár androidon használt podcast appok sem kapták meg az adásokat, tehát a feed is rossz.
Szeretnék írni az iTunes fontosságáról: Az iTunes-on alapul az egész podcast dolog. Az iPod és a Broadcast szó összekapcsolásából találták ki a Podcast szót, nem is kell tovább magyaráznom, hogy az iTunes-ból ered az egész, és a mai napig iTunes-on hallgatnak a legtöbben podcast-eket. Ebből kiindulva, nem engedhetjük meg, hogy a Tripodcast ne jelenjen meg iTunes-on, se más feedben. Direkt linkről letöltött mp3-ként nagyon kevesen hallgatják, igazából nincs is értelme, Podcast formátum kell! Az mp3 nem szinkronizálódik, nem jegyzi meg, hogy hol tartottunk, és tényleg csak sok szívás árán lehet meghallgatni az adást, sajnos.
Nem beszélve arról, hogy sokan írtak olyan üzenetet is, hogy mi van már, miért nincs új adás. Én meg visszaírtam, hogy volt két új adás is, csak sajnos iTunes-ban nem jelent meg. Igen, sokan vannak, akik nem követik sem a blogomat, sem a Tripodcast facebook oldalát, se Viktor facebook oldalát, és feliratkoztak iTunes-ban podcast-et hallgatni, és nem érzékeltek semmit az egészből, csak annyit hogy eltűntünk. Ez a legsajnálatosabb, hogy oda nem tudok semmit kommunikálni, hogy mi történt…
Meg lehetne javítani a feed-et, lehetne létrehozni új dolgokat, de a másik nagy probléma, hogy a poszt írásának pillanatában Viktor nem tudja az AppleID-jának a jelszavát, és a jelszóemlékeztető sem csinálja azt amit kellene, és mivel az ő AppleID-jához van csatolva a Tripodcast iTunes-on, ezért nem férek hozzá egyáltalán.

Új partner:
Szerencsére új partnert nem volt nehéz találnom, Varga Benedek örömmel vállalta, hogy csatlakozik hozzám, és együtt folytathatjuk a Tripodcast-et. Nagyon örült a lehetőségnek, és nagyon elhivatott az üggyel kapcsolatban, mindketten izgatottak vagyunk, hogy milyen új adásokat tudunk majd nektek gyártani. Lesznek újra vendégeink és már van betárazva sok olyan ötlet, amiről eddig még nem volt szó a Tripodcast-ben, szóval szerintem ez egy jó dolog, pozitívan állok hozzá és jót tesz a podcast-nek a megújulás, jó dolog felfrissülni, újjászületni:)

44. adás:
Hogy a héten ne legyetek Tripodcast nélkül, kirakom ide a 44. adás direkt linkjét, amit már Viktor nélkül, Benedekkel csináltunk. Szerettük volna, hogy iTunes-ban is már megjelenjen, de a következő fejezet összefoglalja majd, hogy miért nem jön ez még össze. A lényeg, hogy megértjük, ha ezt nem hallgatják meg annyian, mert sajnos direkt linkről hatalmas szívás hallgatni az adást, de ezt már az iTunes-os részben kifejtettem.

A 44. adás itt elérhető a nagyon hűséges hallgatóknak:
Katt ide!

Live adások:
Ez alapvetően egy audio podcast, nem csoda, hogy senki sem volt annyira kíváncsi az arcunkra, ráadásul a fotókritikát sem tudtuk normális minőségben csinálni, mert a google nem enged 480p-nél nagyobban stream-elni, tehát még arra sem volt jó a Live. A kis nézettségre való tekintettel a live adást megszüntettem, úgyis mindenki hang formátumban hallgatta a podcast-et. Nincs kizárva, hogy lesz néhány speciális élő adásunk valamikor, ha éppen lesz olyan ötletünk, amihez kell az élő adás, de nem ez lesz az alap felállás.

Terv a közeljövőre nézve:
A vizsgaidőszak miatt mindketten kevesebbet tudunk most foglalkozni a podcast körüli dolgokkal. Ha csak az adást kellene megcsinálni, nem lenne gond, de a teljes újraszervezés sokkal több időt igényel. Az eddigi adások linkjei különböző tárhelyeken voltak össze-vissza, nagyrészük Viktor tárhelyén, és mivel Viktor kiszállt, nem tudhatom, hogy mikor dönt úgy, hogy kitörli őket…Ezért egy teljesen új tárhelyre fel fogjuk tölteni az összes eddigi Tripodcast adást (ha valaki tud minket támogatni tárhellyel, azt megköszönnénk). A héten beregisztráltuk a tripodcast.hu domain-t, oda feltöltjük az eddigi adásokat is majd, és elérhetők lesznek a jövőbeni adások is. Mivel nem igazán lehet arra számítani, hogy Viktor kitalálja a jelszavát, így valószínűleg egy új AppleID-t is fogunk regisztrálni a Tripodcast-nek. Sajnos tisztában vagyunk azzal, hogy nagyon sok hallgatót veszíthetünk így, ha már eddig nem veszítettük el a hallgatóink felét a mostani bajok miatt, de remélhetőleg majd visszatérnek hozzánk, ha minden rendben lesz. A feed-et sem tumblr-ről szeretnénk mostmár kapni, mert láttuk, hogy megbízhatatlan, tehát valószínűleg egy teljesen új feed-et fogunk kézzel írni. Ehhez igazából egyikünk sem ért, segítséget itt is szívesen fogadunk, már beszéltem egy emberrel, aki elvileg ért hozzá valamennyire, de majd meglátjuk, hogy mi fog kisülni a dologból.
Amint beregisztráltuk az új iTunes account-ot, fel fogjuk tölteni rá az összes eddigi epizódot, és az iTunes-ból kimaradt részeket is. Tehát fel fog kerülni a 42-43-44-edik adás is! Ez kb 3 hét múlva várható, de mindig csúszhatnak be váratlan problémák…

Akik velünk maradnak és továbbra is hallgatni fognak, azoknak pedig köszönjük a türelmet!

Egyetlen dolog hiányzik még a posztból, ez pedig a show notes a 44. adáshoz:
Mozgólépcső sorozat
Világítótorony 365
Free Lensing

1 comment

  1. Nagyon sok sikert a folytatáshoz és kitartáshoz Bencének ( Nektek) !!!! 🙂 Viktort nagyon sajnálom mert nagyon színes egyéniség volt:(

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .