Tripodcast 113. adás – A kiválasztott

2017-04-21 ,
empty image
empty image

Ezen a héten a sajtótermékekről beszéltünk és azok honoráriumáról, ezután az 5DmkIV firmware-ről és a canon pofátlanságáról, majd használt gépvásárláshoz adtunk tanácsot, és az adás végén kifejtettük véleményünket az újonnan bejelentett Sony A9-ről.

Direkt link: Katt!

iTunes feed: https://itunes.apple.com/hu/podcast/tripodcast/id527051741?mt=2

A podcast feedje:http://feeds.feedburner.com/tripodcast

Show Notes, avagy miről volt szó az adásban:
Canon 5DMarkIV Firmware
Mire figyeljünk régi fényképezőgép vásárlásánál
Sony A9

3 comments

 1. Sziasztok! Egyetértek a kritikával a Canon hozzáállását illetően (5D IV tulaj vagyok), ami bosszantó, bár ezt az upgrade-et már hetekkel korábban tudtuk hogy lesz, csak most jelentették be (nem a Sony hatására). Az 5D IV hivatalos ára nem csökkent egy fillért sem a bejelentés óta (1,3 millió Ft Kamera Kft, ill. 3500 USD USA), de egyes kereskedők itthon is, ill az eBayes szürke piacon alámennek a hivatalos árnak.
  A Sony A9 rendkívül innovatív, de várjuk meg az átfogó real world teszteket. Amiről nem beszélnek: a RAW csak 12 bites 20 fps-nél (az 1DX II 16 fps-t tud live view-ban, 14 biten). Nincs high-speed vakuszinkron. A 4K video csak 8 bites (4:2:0, míg az 5D IV is 4:2:2), nincs S Log, nincs 4K 60p – 5300 EUR-ért, azaz 1,7 millió Ft-ért. Bár ez leginkább egy sportfotózásra szánt gép (így az AF-nek erősnek kell lennie), a Nikon D5 és az 1DX II ellenfele.
  Időközben a full frame váz eladásokban a Sony már túlszárnyalta a Nikont az USA-ban, reméljük a Canon nem várja meg ezt a pontot! Ez is érdekes: https://www.youtube.com/watch?v=VSsVW3xknUU

  1. Igen túlszárnyalta a sony a nikon, elég érdekes jövőnek nézünk elébe 🙂
   A videós részek engem nem nagyon érdekelnek az A9-ből.
   A 12bit-es 20fps sem nagyon zavar ha igaz amit írsz. Mint mondtuk, egyébként is csak natív obikkal lehet lőni a 20fps-t, de nekem bőven elég lenne a 10fps is amit viszont simán tud konverterrel is meg mindennel.
   Van benne mechanikus zár is, ugyanaz mint az A7RII-ben, ennek megfelelően 5fps-t tud mechanikus zárral, és pont a vakuzás is ugyanúgy megy a mechanikus zárral, így van benne HSS vakuszinkron is. A mechanikus zár legrövidebb zárideje 1/8000 mint minden vázon, így a HSS vakuszinkron is tud menni 1/8000-ig.
   Szóval az elektronikus zárat inkább természetes fények között érdemes használni, ahol nem vakuzik az ember.
   Ja, még egy dolog, az iso-t is limitálják elektronikus zár esetében. 1 fényértékkel magasabb iso megengedett mechanikus zár használata esetén, szóval még egy érv a mechanikus zár mellett. Ahogy mondtam is az adásban, én simán a mechanikusat használnám klasszik módon.
   Nekem a nagy bajom ezzel a géppel az, hogy az ára kb azért ennyi mert 20fps no blackout. Ezt meg én totál nem használnám ki. Viszont mint mondtuk is, ez az egyetlen dual kártya slot-os sony gép, szóval érdekes a helyzet. Az A7RII most elég jó vétel lehet hogy lejjebb megy kicsit az ára, csak közben ahogy mondtuk is, az még lassú kicsit, meg csak egy kártyafoglalata van.
   Nekem egy ilyen A9 nagyon jó lenne, de nem akarok kétszeres pénzt kifizetni a vázért csak azért mert 20fps meg dual kártyaslot. A dual slot jó feature de nem ér +800ezret az A7RII-höz képest. Szóval én egyelőre kivárok…:)

 2. Igen, A Sony A9 ez egy felsőbb ársávba sorolt sportfotós gép, ami nem mindenki számára ideális, de vélhetően még idén jönni fog az A7R II-nek, netán az A7S II-nek is az utódja. Az A9-cel megmutatta a Sony, hogy méltó ellenfelet tud állítani a Canon és Nikon csúcsgépeinek, ill. a magasabb árral itt fölözik le a hasznot, mielőtt az olcsóbb új modelleket piacra dobnák. Azok lehetnek majd vonzóbbak a szélesebb tömegek számára. Abban bízok, hogy 1-2 éven belül a Canon is beszáll a full frame MILC piacra, hisz a Canonnak is vannak nagyon előnyös tulajdonságai (jó minőségű EF objektívek tömege, Canon color science, Dual Pixel AutoFocus,stb.). Sajnos gyakran a cégek azonban szándékosan butítják a gépeiket, mert a drágább modellek felé szeretnék terelni a vásárlókat – nem biztos, hogy működni fog ez a taktika.

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .