Teljes holdfogyatkozás, 2011 június 15.

2011-06-16 ,

Egy csillagász ismerősöm Szabó Ádám még hónapokkal ezelőtt megkért,hogy segítsek neki lefotózni a június 15-én bekövetkező teljes holdfogyatkozást. Én is elkezdtem szervezkedni,gondolkodni,hogy hogyan lehetne minél jobbat csinálnunk, kértem is kölcsön egy Canon EOS 7D-t,ami jelenleg a legjobb APS-C szenzoros Canon gép, és ugye telénél nagyon jól jön az 1,6-os szorzó, és a 7D nagy felbontása is hasznunkra vált. Erre a cuccra tettük rá a 7D-t,amit sajnos a portrémarkolatától meg kellett fosztanunk,mert nem akartuk,hogy túl nehéz legyen a gép. Kimentünk a pusztába, minél messzebb a várostól,hogy minél messzebb legyünk a fényszennyezéstől,bár még így is éreztük a hatását, de mindegy…:)
Végig kint voltunk, egész pontosan azt hiszem 1:45-kor értem haza, minden fázisról vannak képek, végülis elsősorban csillagászati szempontból hasznosak ezek a képek Ádám számára. Csináltunk HDR képeket is az olyan fázisokról,ahol már akkora különbségek voltak a megvilágításban,amit már nem bírt a gép dinamikája, vagyis hát én nem szórakoztam HDR képekkel,de Ádám majd fog:) Engem azért ennyire nem fog meg a téma, csak posztolok néhány képet a holdról, néhány fázisról,mert sok fotós ismerősöm is kirakosgatta,hogy ők mit alkottak, miért maradnék pont én ki?:D

Update:Közben Ádám kitette a teljesen kész, HDR képekkel gazdagított képeket a honlapjára, itt megnézhetitek!;-)

Itt van két kép a cuccról,csak a holdfény felhasználásával,ezeket a 30D-vel lőttem:

És akkor itt van néhány kép a holdról időrendi sorrendben:

5 perccel később már sokkal sötétebb:


Update:
Közben Ádám csinált még egy ábrát a teljes folyamatról is,erre én is gondoltam,de ez pontosan olyan dolog,amihez nekem sosem lenne türelmem,de ő megcsinálta,tehát itt van, nézzétek,csodáljátok!:)
(Kattra nagyobb!)

Lénárt Gábor

3 comments

  1. Szép! 🙂
    Én csak a 75-300-assal próbálkoztam, de kevés volt ide. Egyébként nagyon érdekes háttér színátmenet volt egész végig volt kéktől kezdve szürkén át fekete minden. Furcsálltam is, de hát mondom raw-ba fotózom, aztán látom mindenkinél előjöttek 😀

  2. Így kell lemosni a z5D mk2-es és 3500$-os távcső párosával készült képeket!
    Gratulálok! Nagyon jól sikerültek.
    Én egy 70-300 telével és a párával küzdöttem. 🙂

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .