Relax

2011-03-13 ,

Szombat este úgy döntöttünk Jovan Petivel, hogy bedobjuk a fotós cuccot a kocsiba és ideglevezetésképpen villantunk pár vakut a pusztába.
Nagyon jól sikerült, tökéletesen elértük azt amit akartunk,mégpedig hogy végre hosszú idő után nem kellett idegeskedni és izgulni egy fotózás miatt, hogy hogyan sikerül, meg milyenek lesznek a képek,csak kimentünk a semmibe, távol a város zajától, kiszálltunk a kocsiból és felnéztünk a tiszta tavaszi égre,ami tele volt csillagokkal. A holdfény beborította az egész tájat,amihez gyorsan hozzászokott a szemünk, szóval mindent láttunk, annak ellenére hogy semmi világítás nem volt a közelben. Konkrétan olyan szinten világított a hold, hogy a Canon 18-55 IS, simán fókuszált AF-el, mindenféle segédfény nélkül.
Tényleg nagyon jó volt csak úgy bámulni a csillagokat, és végre kipróbálhattam a Google Sky Map-et is, ami bizony nagyon király kis progi:)

Körülbelül ezen a képen is látszik, hogy semmi fény nem volt körülöttünk, itt éppen Peti próbálta elkészíteni ezt a képet:

Lőttem egy 30másodperces expót, iso3200-on az autóról, itt csak a hold fénye világított, és a képhez pedig egyáltalán nem nyúltam, mert direkt meg akartam hagyni ezeket a szép színeket, és ezt a szép lágy fényt, amit a holdfény adott. Az égen pedig látszanak is a csillagok:)

Viszont amit már régóta meg akartam csinálni, azt a képet végre megcsinálhattam, ez pedig egy ilyen hosszúexpós, nagyon sok vakus kép a kocsiról. Iso100 mellett, 30mp-es expót lőttem, igazából lehetett volna szinte akármilyen hosszú az expozíció, de sajnos nem volt távkioldónk, amivel tudtunk volna B záridővel játszani, így maradt a váz által biztosított leghosszabb záridő, a 30mp.Állványra tettem a gépet, fogtam két vakut, Peti pedig egyet, 10mp-es időzítő, és amint felcsapódott a tükör, már el is kezdtünk villogtatni. Mint a képen is látszik, próbáltam a szabályos villanásokra törekedni, így az alsót és a középső sort az én kezemben lévő vakuval, míg a legfelső sort Peti kezében lévő vakuval villantottuk. Beálltunk és szépen mentünk körbe a kocsi körül, és ritmusra villogtattunk. Az alsó vaku fénye kicsit gyengébbre sikeredett, pedig elvileg ugyanakkorára volt állítva, mint a felső vaku, de igazából már mindegyik vakuban nagyon le voltak merülve az akksik, örültünk hogy olyan gyorsan feltöltöttek, hogy tudtunk 30mp alatt ennyit villantani.
Szóval a kép(Kattra nagyobb):

Itt a before/after ehhez a képhez, bal oldalt teljesen nyers, ahogy a gépből kijött, jobb oldalt pedig a Lightroom után. Photoshoppal egyáltalán nem nyúltam hozzá:

Lénárt Gábor

2 comments

  1. Nagyon jo! 🙂 Szivesebben olvasnek toled tobb ilyen bejegyzest! Tetszik, es szerintem sok olvasodnak eleg jo otleteket is adsz veluk.
    Az utolso vakus kocsi kephez pedig csak annyit fuznek, hogy sokkal jobb hatasa van a kepnek igy, hogy az also vaku nem villant akkora erovel mint a kozepso es a felso. Olyan mintha egy stadion fenyei mellett fotoztad volna az autot! 😉

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .