Mikrosat Beauty Dish rendszervakukhoz

2012-01-15 ,
empty image
empty image

Körülbelül egy hónapja találtam rá erre a Beauty dish-re, a Mikrosat facebook oldala által. Egyből fel is kapták sokan a fejüket, hogy vajon mi lehet ez, miért ilyen olcsó ez a beauty dish, és vajon működnek-e ezek az összerakható fényterelők úgy, ahogy elvárjuk tőlük. Legalább 4-5 fotóssal beszéltem, miután megtaláltuk ezt a terméket, és mindannyian nagyon kíváncsiak voltunk rá, hogy mit tudhat ez a kis beauty dish. Közéjük tartoztam én is, és beszéltük is, hogy ha valamelyikünk megveszi, akkor azonnal megosztja a tapasztalatait vele kapcsolatban, mert ha valóban jó a cucc, akkor kötelező darab, minden strobist függőnek:) Sajnos jó ideig egyikünk sem vásárolt, míg végül teljesen véletlen meghallottam, hogy egy barátom megvette, sőt konkrétan már meg is jött neki, a kezében tartja, stb-stb…
Több se kellett, azonnal mondtam, hogy amint ráér, menjünk el egyet fotózni, mert mindenképpen ki akarom próbálni és megnézni, hogy milyen a cucc. Így is lett, elmentünk kipróbálni, direkt mondtam, hogy ne összerakva hozza, hogy lássam, hogy mennyire bonyolult és mennyire körülményes összerakni a beauty dish-t, mert ez azért viszonylag fontos szempont. Szóval így néz ki a pakk, amit a futár hoz:

Van azért jónéhány alkatrész, de ha kiskorunkban 5-ösre vizsgáztunk Lego-ból, akkor nem lesz problémánk. Körülbelül 5 perc alatt összerakható, először azt a panelt kell összerakni, ami a beauty dish közepén helyezkedik el, és szórja majd a fényt az egész “tányérra”. Ezt rá kell erősítenünk a vakura, majd félretenni, és összerakni a “tányért”, ez két nagy elemből áll, nem lehet eltéveszteni. Ezután a kész tányér lyukán áthúzzuk a vakut, míg minden a helyére nem kerül, majd egy tépőzáras szalaggal bebiztosítjuk az egészet. Így leírás alapján lehet,hogy nehéz elképzelni,de mivel videózásra alkalmas DSLR-em nincs(meg más eszközöm sem), ezért nem tudok videót csinálni, de bízzatok bennem, nem kell atomfizikusnak lenni hozzá.

Az anyaga elég kellemes csalódás, képeken lehet gagyinak néz ki, de igazából elég jó anyaga van, eltörni, elhajlítani, összegyűrni nem nagyon lehet, ha elfújja a vakunkat a szél, akkor ez nem fog összetörni, mint az ernyők. Ez már jó hír, de tényleg igazából egy viszonylag stabil eszközről van szó, még ha első látásra nem is tűnik annak.
A mérete is megfelelő, 47cm-es az átmérője a hivatalos adatok szerint(én nem méregettem), viszont ha ennél kisebb lenne, akkor már nem kéne. De ez így megfelelő. Persze jó lenne kicsit nagyobb, de akkor azt már más teknikával kéne rátenni a vakura, mert úgy már szerintem nem bírná el a vaku feje. Így még éppen-éppen:)

Bár képen soknak látszik, szerintem elenyésző a fény, ami hátul kijön az illesztésnél, bár mint minden fényterelőnél, minél izmosabb vakunk van, annál jobb, még ha nem is használjuk max fényerőn, legalább a lehetőségünk meg legyen rá, hogy minél nagyobbat villanthassunk:)

Ami nekem nagyon kellemes meglepetés volt, és a Mikrosat oldala sem említi sehol, hogy a csomaggal együtt jön egy lágyító anyag is, amit a beauty dish elejére helyezhetünk. Ez profik között nagyon kedvelt dolog, nagyon sok helyen láttam már, hogy a beauty dish-t így használják. Nem véletlen, tényleg sokkal lágyabb lesz tőle a fénye. Enélkül, néhány esetben túl kemény fénye lesz, bár ez ízlés kérdése ugyebár…:)

Le is teszteltem teljesen sötétben egy nagy falon, hogy mennyit is lágyít a fényen ez a lágyító anyag. Hát elég sokat, nagyon látványos a különbség, érdemes megnézni ezt a két képet:

Lágyítás nélkül:
Lágyítással:
Ha így esetleg nehéz megállapítani, nyissátok meg a két képet két külön tabon a böngészőtökben, és váltogassátok a tabokat. Azonnal látszódni fog a különbség:)

Egyébként pont a napokban, Jessica Alba facebook-ján lettem figyelmes erre a képre, valami reklámfotózásról rakta ki, de lényeg, hogy ha szemfülesek vagyunk, akkor kiszúrhatjuk, hogy valami hasonlóval próbálják megvilágítani az egyik kedvenc színésznőnket:)
Érdemes még szétnézni a Mikrosat oldalán a rendszervakukhoz való tartozékok között, mert könnyen lehet, hogy más érdekes dolgokat is találunk ott, amik vásárlását érdemes lehet megfontolni. Én például valószínű egy ilyen szűkítőt is fogok rendelni vele együtt, ha oda jutok, hogy megveszem ezt a Beauty dish-t.

És végül próbáltam egy komolyabb képet is összehozni a beauty dish-el, hogy ne csak tesztelés, hanem értelmes eredménye is legyen a dolognak, tehát ezt sikerült előállítani, mögöttem egy csupasz vakuval(élfénynek, és a leheletem megvilágításának), fényképezőgépnek jobbról pedig egy másik vakuval, amin a beauty dish volt.

Lénárt Gábor

14 comments

 1. Szia Styui!

  Még karácsony előtt vásároltam meg én is. Hasonlóan vélekedem róla, már fotóztam is vele párat, mindenképp megéri azt az összeget, amit belefektettem. Jelenleg egy nagyobb softbox-on gondolkozom vakura, de még nem jött el az idő. 🙂

  1. Igen összelehet rakni, kérdés, hogy amikor azt mondod valakinek, h 50e forint, akkor a házi tákolmányért akar szted annyit fizetni, vagy a valódi cuccokért :)?

   1. Nem akarok vitatkozni messze áll tőlem! De aki 50 ezerért fotóz az nem egy sz@ros lapbol összeorigamizható beauty dish-.el fog fotózni szerintem! 2000 ft-ből különbet lehet összerakni én csak erre akartam kilyukadni!

  2. Bocsi, a legalsóra nem engedi a rendszer a válaszolási lehetőséget.
   Szval én pl nagyon tudnék örülni egy ilyen összehajtogatható megoldásnak stúdió vakukra is. Ha voltál átérzed ha nem, akkor nem biztos, de nem egy öröm BKV-val pl a fél városon átmenni egy 50cm körüli tányérral, meg még sok felszereléssel… És igen tartom magam ahhoz hogy kültéri fotózásra akár sztem ez egy remek eszköz.

 2. ha komoly fotózásra mész komoly (és sok) stúdiócuccal, menj taxival… 🙂 ha viszek mindent, én is így teszek, de ennyi cuccal nem is lenne megoldható a BKV, 35kg, 3 táska, beauty dish, stb…
  kültéri fotózásra egyébként szerintem felesleges beauty dish, hiszen azért mész ki a természetbe, hogy szép természetes fénnyel fotózz, egy beauty dish ott nagyon hülyén és oda nem illően néz ki szerintem… stúdióvakura meg ne tegyünk már DIY papír beauty dish-et… :DD

  1. Stúdióvakura nem tudod rátenni,ezt kisvakura találták ki,arra is épphogy ráfér, pont hogy jól szoruljon, még villanj körtére tudod rárakni és ennyi:) Szóval a stúdióvakura mindenképpen a normál drága fém beauty dish-t kell rárakni:) A természetben fotózásnak meg nagyon sok módja van, fogalmazzunk úgy inkább, hogy kültéren, vagy “stúdión kívül”, ha így fogod fel, akkor azért beugorhat pár kép, ahova jó szolgálatot tesz a beauty dish;)

 3. Neonak írtam 🙂 “Szval én pl nagyon tudnék örülni egy ilyen összehajtogatható megoldásnak stúdió vakukra is.”

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .