Mikor fotózzunk?

2013-03-22 ,
empty image

Sokan panaszkodnak az adott évszakra, és azt mondják, hogy most épp nem lehet fotózni, hanem majd a következő évszakban végre kisüt a nap, és majd akkor! Van egy ismerősöm, aki most vett egy fényképezőgépet és megkérdezte tőlem, hogy mikor érdemes fotózni? Ez a kérdés inspirálta ezt a blogposztot, szóval akkor kezdjük a felmerülő problémákkal, ami miatt halogatja mindenki a fotózást.
Tél: Túl hideg van, nem áll jól a lányoknak a ruha, rosszak a fények, nem süt a nap, kiég a hó a képen, és nagyon hamar sötétedik, ezért nincs idő fotózni se.Várjuk a tavaszt, ha kisüt a nap, megyünk!

Tavasz: Még mindig hideg van igazából,a nap csak világít, nem melegít és nem segít ha felvesz egy dzsekit a fotóalany, ez általában előnytelen is, ráadásul a fák még mindig kopaszak, nem lehet jó bokeh-t se csinálni még erdőben sem, és különben is, mindjárt itt a nyár, akkor már kivárjuk…

Nyár: Itt a nyár, de senki se ér rá, akivel megbeszéltük korábban a fotózást, mert mindenki nyaral, túl meleg van már, senkinek sincs kedve kimenni izzadni, örülünk ha légkondícionált helyen vagyunk, ráadásul egész nap úgy süt a nap, hogy szinte mindig előnytelen lesz egy természetes fényekkel megvilágított portréhoz. Túl kemények az árnyékok, túl magasan van a nap, bármerről fotózunk, hunyorog a modellünk. 17óra körül lehet egyáltalán elkezdeni fotózni, mert akkor már kezd alacsonyabban lenni a nap, de akkor meg már megint ott vagyunk, hogy délután 5-kor kezdtük a fotózást, alig van már időnk, ráadásul onnantól a nap nagyon gyorsan megy le. Nap közben még vakuzni sem tudunk, mert a nap túl erős, és nincs az a vaku, ami erősebb lenne a napfénynél(de van:D), vagy ha vakuzni akarunk, akkor nagyon rekeszelnünk kell.
Budapestről egyébként nem is beszélve, mert a betondzsungel közepén sokkal melegebb van mint egy kisebb városban, ráadásul ugyebár a várva várt alacsonyan fekvő napot már eltakarják az épületek, tehát megszívtuk. Majd ősszel, amikor már nem lesz ennyire meleg, de még mindig lehet jó ruhákat felvenni…majd akkor megcsináljuk a fotózást!

Ősz: “Jajj, elkezdődött az iskola, már nem érek rá, csak hétvégén, ráadásul pont azon a hétvégén, amikor tök véletlen esik az eső…” Nehéz kifogni az időjárást, nem lehet előre tervezni, ráadásul egyre hidegebb van. Tanulni kell mindenkinek, akit megkérnél, vagy épp hirtelen megfázik, mert még a nyár utolsó fagyijait el kell pusztítani a szakadó esőben.Ráadásul a fények is laposak, tök felhős az ég, bármikor eleredhet az eső!

Nos? Ez alapján akkor mikor is kellene fotóznunk? Egyik alkalom sem megfelelő…
A fentiekre a válasz:
Tél: Lehet kint a hóban fotózni, max óvatosan és nem órákat, nehogy megfázzon valaki.Modellt pedig kötelező meghívni egy forró teára fotózás után:) Nagyon jól néz ki a szakadó hó, ráadásul lehet jóféle ballonkabátos fotókat csinálni, Burberry után szabadon! Ráadásul a linkelt képek éjszaka készültek, tehát a hamar lemenő nap sem lesz gond.
Másik lehetőségünk, hogy stúdiót bérlünk. A stúdiók általában jól be vannak fűtve, tehát igazából bármit csinálatunk, amit szeretnénk, elővehetjük a nyári ruhákat is, semmi probléma, és tökmindegy, hogy odakint sötét van-e…
Harmadik lehetőég: Karácsonyi fények: Éjszaka nagyon szép fényeket kapunk az utcákon a karácsonyi izzóktól, és gyönyörű bokeh-s hátteret is csinálhatunk belőlük:
341-IMG_8382

Tavasz: Végre kisütött a nap, használjuk ki, a jó idővel együtt az emberek kedve is megjön a fotózáshoz. Akik eddig nemet mondtak, lehet, hogy most igent fognak. Nem csak a természet újul meg, hanem mi is. Hotelszobákat, stúdiót, ilyesmit ebben az évszakban is bátran lehet bérelni egészen olcsón, és máris megvan a tavaszi fotózásunk. Azért a jó bőrdzseki is nézhet ki jól, ráadásul ez az egyetlen alkalom(meg az ősz), amikor tudjuk használni, mert nyáron már túl meleg, télen már túl hideg. Hát használjuk! Ezt a képet tavaly március 21-én lőttem, már épp kezdődött a tavasz, de már minden megvolt egy jó kép elkészítéséhez. Szintén kültéri fotó, dzsekiben…
81-IMG_5718Nyár: Végre meleg van, végre fel tudnak venni jó ruhákat a női modellek, végre lehet vadabb színeket használni, végre nem laposak a fények, és este 8-9-ig simán világos van. Ráadásul tele vagyunk szezonális témákkal, fesztiválok, esküvők,nyaralások…Ha amúgy is mennél fesztiválra, mindenképp vigyél magaddal fényképezőgépet, naponta csak 1-2 órát rászánni nagyon megéri! Ha esküvőfotózást vállalsz, akkor neked nincs mit mondanom, úgyis már benne vagy annyira a szakmában, hogy tudod ezeket(remélhetőleg). Ha nyaralni mész, szintén vihetsz magaddal fényképezőgépet, és nem csak tájképeket lehet fényképezni. Idegen városokban leszólítani idegeneket egy-egy stranger portréra,nagyon jó móka, vagy épp a szállodában megismerkedni valakivel, akiről csinálsz néhány fotót…Így már bérelni sem kell a szállodaszobát egy jó fotózáshoz, mert ott vagy…
Ha pedig tájképeket fotózunk, akkor használhatunk ND szűrőt. Sokan mennek vízpartra nyaralni, ND szűrővel pedig olyan hosszú záridőt kapunk, amivel a vízet nagyon szépen kisímíthatjuk. Ugyanígy igaz ez a felhőkre is. Nagyon szép tud lenni egy jó hosszú expóval készített, elmosódott bárányfelhő.
Éjszakába nyúló, sokvakus “strobist” fotózás is nagyon sok tapasztalatot adhat, mert nagyon jó módszer a világítási technikák elsajátítására, elvégre éjfélkor is még pólóban lehet rohangálni, gyakorlatilag egész éjszaka fotózhatunk, és másnap iskolába sem kell mennie senkinek, tehát nem kell megvárnunk a hétvégét a fotózással. Végül, de nem utolsó sorban pedig medencés, bikinis fotókat is szinte csak nyáron lehet csinálni, szóval ha van rá lehetőségünk, akkor ezt is kihasználhatjuk.Ezt a képet 2011 nyarán készítettem:

_ZAM9409

 

Ősz: Köd-köd-köd!!! Hajnalban kelés, kékóra, naplemente, mind-mind nagyon jó napszakok és ősszel sokkal látványosabban előjönnek. Kis áldozatot kell hozni és korán felkelni. Napközben pedig azért még lehet kifogni jó időt is, vagy a stúdiós/hotelszobás megoldás itt is érvényes lehet.A naplemente pedig csakúgy mint tavasszal, itt is gyönyörű ellenfényt ad. A felhőkkel kapcsolatosan pedig tévhit az, hogy rossz fény van, ha felhős az ég.Éppen ellenkezőleg, a felhők megszűrik a nap éles,kemény fényét, és nagyon szépen ellágyítják. Olyan, mintha egy hatalmas softbox lenne felettünk, amit igyekezzünk kihasználni!
Ezt a képet tavaly, október közepén készítetem:

IMG_7464-Edit

Szerintem meg is van a válasz: Fotózni bármikor lehet, csak kreatívnak kell lenni, előre tervezni, ha pedig nem jön össze a terv, akkor alkalmazkodni a környezethez.

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .