Mártélyi biciklitúra

2013-08-16 ,
empty image

Hajdú Balázs barátommal úgy döntöttünk kibiciklizünk a Hódmezővásárhelyhez viszonylag közel lévő Mártélyra. Oda-vissza hazulról kb 20 km biciklizés, plusz végigjártuk a tanösvényt, közben fotós helyszínek után kutakodtam, megnéztem, hogy milyen állapotban van a hely, tudok-e hozni ide valakit esetleg a közeljövőben fotózni. Végül pedig egy italt elfogyasztva, vissza is indultunk miután lement a nap.

IMG_0958_Lenart_Gabor-Sztyui

IMG_1038_Lenart_Gabor-Sztyui

IMG_1010_Lenart_Gabor-Sztyui

IMG_0984_Lenart_Gabor-Sztyui

IMG_1044_Lenart_Gabor-Sztyui

IMG_0987_Lenart_Gabor-Sztyui

IMG_1071_Lenart_Gabor-Sztyui

IMG_1067_Lenart_Gabor-Sztyui

IMG_1064_Lenart_Gabor-Sztyui

IMG_1056_Lenart_Gabor-Sztyui

IMG_1083_Lenart_Gabor-Sztyui

IMG_1094_Lenart_Gabor-Sztyui

6 comments

 1. @Nincs név: A választ megkaptad, a hozzászólást törlöm, viszont szívesen beszélgetek veled privátban, ha adsz egy valós email címet….

 2. Mi értelme a kommentelési lehetőségnek, ha csak a twitteren lévő rajongóidtól és nálad alacsonyabb szinten álló fotósoktól fogadsz kritikát?! És miért kell neked e-mail cím és név egy kritikához? A kritikát értékeld már, ne a kritikust! Vagy tiltsd le a hozzászólásokat és csak a fanok irhassanak twitteren, komolyan.
  Ez a szép új világ, ami felé haladunk, információ bármikor, bárkiről. Facebookra kiír mindenki minden szart, twitterre szintén, Foursquare-n szaráshoz is bejelentkezik,stb. én bizos nem fogom leírni az e-mail címem, mert semmi közöd hozzá. Fogadd a kritikát, vagy akkor tilsd le. Ennek így semmi értelme.

  Egyébként olvastam az eredeti hozzászólást és az első reakciód is. Egyrészt: az egy dolog, hogy minden gép máshogy lövi be a színhőmérsékletet, de ha már RAW-ban dolgozunk, az a minimum, hogy ezt rendbehozzuk, vagy szemre, vagy valamilyen szürke táblával. Másik: Nem lehet általánosítani annyira, hogy a Nikon ilyen, s a Canon ilyen, minden egyes típusnak megvan az egyedi színvilága, amit természetesen utólag egyénre lehet szabni. Az 1D sorozatnak pl. gyönyörű, realisztikus, tiszta színei vannak, ez nem mondható el pl. az 5dm2-ről, utómunka nélkül nagyon digitális, mű színei vannak, pláne arcből téren. 7D szintén.

  Kritikát nem fogalmazok, mert egyrészt ahogy láttam nem igazán tűröd. 🙂

  1. Tűröm én a kritikát, de azt nem szeretem, ha valaki nem vállalja az arcát a véleményéhez. Ezért is mondtam, hogy privátban nyugodtan beszélgethetünk az álláspontodról, bár továbbra sem értem, hogy miért próbálja valaki ráerőltetni a saját ízlését másra. Azért is írtam meg a reakcióm, hátha megkapod, és el tudod olvasni, szóval örülök, hogy nem gépeltem feleslegesen. Aztán pedig ki is töröltem, mert kb nincs értelme a kritikádnak, mert a fotózás eléggé szubjektív dolog…
   Nem is nagyon értetted azt amit mondtam, hogy oké, hogy az 5D kékes színeket csinál, de pont ezaz, hogy nem is akarom “rendbehozni”, mert mondjuk szerintem úgy van rendben, és nekem úgy tetszik a kép, hidegebb színekkel. Tudod, nem mindig a pontosság a lényeg, a színekkel el lehet érni különböző hangulatokat, gondolom tudod, hogy a hidegebb színek és a melegebb színek milyen hatással vannak egy kép hangulatára. Szóval nem mindig a szürke tábla a nyerő.
   Most komolyan, akkor menjél és oktasd ki Rosie Hardy-t is, hogy nem “hozta helyre” a fehéregyensúlyt például ezen a képén:
   http://www.flickr.com/photos/rosie_hardy/5107972344/
   Nyilván ő is szándékosan használta ezt a fehéregyensúlyt, mint ahogy én se random választom meg a dolgokat, és ha nem is feltételezted ezt rólam, akkor elmondom, hogy hozzá szoktam nyúlni a fehéregyensúly csúszkához, bizony-bizony, megnézem, hogy hogyan mutat a kép különböző színhőmérséklettel, és ahol tetszik, ott állítom meg a csúszkát. Természetesen nem hagyom az eredeti helyén, csak ha ott tetszik… Mint mondtad, ezért fotózunk raw-ban.
   Vagy menjél és oktasd ki Charles Lucima-t is, hogy miért nem fehér nála a fehér, és miért húzza le szürkébe a csúcsfényeket:
   http://lucima.tumblr.com
   Lehet, hogy neked ez nem tetszik, nincs azzal semmi baj, de nekem tetszik, és ezek a képek ilyenek és kész, nem fogok változtatni rajtuk akárki kedvéért, főleg mert a nevedet sem vagy hajlandó leírni, szóval azt sem tudom kivel beszélgetek…
   Jól írtad a kritikádban, az utolsó szavad a lényeg, a “szerintem”. Szerinted úgy vannak a dolgok, ahogy leírtad, szerintem meg nem. Innentől a te szavad áll az enyém ellen, de mivel az én képeim, és az én blogom, és azt csinálok velük amit akarok, ezért az én véleményem számít.

 3. Én tisztában vagyok vele, hogy a színekkel különböző hangulatot lehet adni a képnek, sosem állítottam az ellenkezőjét, azt sem írtam, hogy egy steril, tökéletesen belőtt fehéregyensúlyú képet kell felraknod.
  Azt írtam, hogy néhol szerintem eltúloztad, s nem hogy hozzáad, hanem elvesz az eredeti hangulatból.
  Egyébként szubjektív véleményem szerint egy naplementés, ellenfényes képet pont nem nagyon kékbe kéne elvinni, mert így konkrétan megöli a hangulatot, amiről beszéltél. Lehet neked mást ad vissza, hisz te ott voltál, de külső szemlélőként a sok kék megöli a képet.
  Ha neked az tetszik, legyen, de szerintem az a kommentelés lényege, hogy visszajelzést kapj a képekről.

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .