Loupedeck! Első benyomások!

2017-04-24 ,

Végre elérkezett az idő, hozzám is megérkezett a várva várt Loupedeck. A megváltó! Az igazi Lightroom kontroller! Na de tényleg így van? Nézzük…

Készítettem róla egy kis videót, amiben kicsomagolom, plusz beüzemelem, és használom is egy kicsit. A videóban nem mondtam el mindent, de akkor a videó után jöjjenek a valódi első benyomásaim.

Nem szeretnék sokat írni, mert tudom, hogy minél hosszabb a cikk, annál kevésbé olvassátok el. Az alap dolgokat szinte már le sem kell írni, végre dedikált eszköz Lightroomhoz, szép csomagolás, van hozzá egy viszonylag béna de legalább ingyenes hordtáska, amit úgysem fog az ember használni, és persze maga az eszköz, ami klasszik USB-vel csatlakozik, a kábele pedig nem cserélhető. Szerintem ez egy elég alapvető hiba, hogy a kábel nem cserélhető, főleg az USB-C világát megcélozva, de oké, ezzel még együtt tudunk élni.

Akkor mondom a jó dolgokat:

 • Szép csomagolás
 • A tekerők nagyon szépen működnek, precízek, és folyamatosak
 • Maga az eszköz egész minőségi érzést kelt
 • A Crop tool forgatás nagyon jó
 • Később várható szoftverfrissítések
 • Elvileg valamiféle “partnerség” az Adobe-al
 • Végre egy cucc amivel gombnyomásra lehet aktiválni a saját Lightroom preseteinket
 • A mérete pont megfelelő

Hátrányok:

 • Drága (kb. max az ára felét éri szerintem, de mivel egyedülálló a piacon, és a fotós cuccok amúgy is drágák, így ezt el kell fogadni)
 • Eléggé műanyag (nem érzed azt a tömörséget és jól összerakottságot mint az Apple-nél)
 • A billentyűk bénák
 • A részletekre nem figyeltek oda eléggé
 • Kevés a testreszabható billentyű, pedig elférne még bőven rajta
 • Ugyanúgy használni kell mellette billentyűzetet és egeret is
 • Nem sokkal gyorsítja a munkát szerintem
 • Sokat kell hozzá mozgatni a kezünket
 • Nem túl logikus a tekerők elhelyezése

Na szóval akkor még részletesebben. Nekem hiányzik a részletekre odafigyelés, ami például az Apple-nél megvan. Az Apple keyboard nem véletlenül verhetetlen kb 10 éve. Egy Apple billentyűzeten hónapokig dolgoznak azon, hogy hogyan kattanjon, milyen mélységű legyen a nyomáspontja, mennyire legyen finom a tapintása, mekkora legyen egy-egy billentyű mérete, stb-stb. Na a Loupedeck-nél ez nincs meg. Ha a billentyűk szélét nyomod meg, akkor nem is reagálnak. Csak ha a közepét nyomod meg, de nincs érezhető nyomáspontja a billentyűknek, így mindegyikre nagyon erősen és határozottan kell “ráütni”, hogy egyáltalán érzékeljen valamit. Ez hosszú távon egy 8-10 órás editálás során szerintem rohadt fárasztó.

A tekerők nem logikusan vannak elhelyezve. A Temp és a Tint alá kellett volna rakni az Exposure-t például. Jelenleg így össze vissza kell, hogy járjon a keze az embernek. Amit eddig egy helyen elért egy icipici csuklómozdulattal az egérrel a kéz, most két kéznek kell elérnie egy széles billentyűzetnyi területen. Ez a plusz mozgás plusz időt és plusz energiabefektetést eredményez. Szóval még nagyon szokni kell, de nem tartom kizártnak, hogy lesz majd egy baráti, backer áron eladó Loupedeck-em mondjuk fél év múlva, ha nem szokom meg.

A színek tekerőit könnyű véletlen megnyomni és ezzel resetelni azt a munkát amit épp megcsináltál. Sokszor előfordul.

Válogatáshoz számomra használhatatlan, nincs billentyű arra, hogy visszatérjek a Grid view-ba a Library modulnál, és a Survey mód sem elérhető sehonnan. Se billentyű, sem beállítás nincs rá. Ezek pedig kötelező kellékek egy fotósorozat összeválogatásánál, hogy egymás mellett, néha pedig egyénileg nézed a képeket.

Összesen 3db elérhető funkció van a két Custom gombra, a 3db-ból 1 pedig az Open Browser, ami a Loupedeck oldalát nyitja meg 😀 Hát köszi, ez tényleg nagyon hasznos 😀 Mondjuk ha egy G betűt legalább be lehetne állítani rá a Grid view miatt, máris jobb lenne.

A “before” gomb (alt+backslash) nem elérhető, mármint nincs ilyen gomb, és a Before/After-t sem lehet beprogramozni, hogy ne egymás mellett mutassa a Before/After-t, hanem mutassa csak a before-t, vagy esetleg reset-elje a képet. Apropó, Resetelni sem lehet a fotót, nincs rá se billentyű, se beállítás.

A színállító cuccok alatt simán elfért volna 8db Custom billentyű, ott van neki a hely, pont mint a 8db P(Preset) billentyűnek is felül.

A Brush gomb alá és fölé is elfért volna még egy-egy billentyű könnyedén.

Nincs enter gomb. Válogatásnál jó lenne, de nincs. A Before/After és az Export gomb között elfért volna még egy gomb.

Az Fn gomb jelenleg a croppolás finomhangolásán kívül nem csinál semmit. Azt hittem Alt gombként fog viselkedni, vagy lehet a custom billentyűkre másodlagos funkciókat állítani az Fn gomb nyomvatartása mellett, vagy valami. Jelenleg semmi.

A Zoom gombok, ha már van két zoom gomb, nagyon nagyon jó lenne, ha be lehetne állítani, hogy az egyik Zoom gomb 1:1-re zoomol, a másik pedig egy másik Zoom szintre, mondjuk 1:8-ra. Így akkor nagyon nagy értelme lenne, jelenleg viszont 2 gombra van téve ugyanaz a funkció. Kár érte.

A jobbra-balra le-fel nyíl gombok nem úgy működnek mint a billentyűzeten. Nem tudsz velük lépkedni a Grid view-ban, mert a le és fel gombok page up és page down-ként működnek. Nem egy sorral mennek lejjebb, hanem ha megnyomom a lefelé gombot, akkor leugrik az egész a képek legvégére. Teljesen logikátlan ez így.

A Sharpen és a Noise csúszka nem elérhető, csak az 1db Custom csúszkáról, de arra meg érdemesebb a Vignette-et programozni.

A Lightroom Camera Calibration része teljesen kimaradt, az ott lévő (Shadows-Red Primary-Green Primary-Blue Primary) csúszkákat sehogy sem lehet elérni vagy programozni sem, szóval jónéhány csúszka húzásához is már az egérhez kell nyúlnunk. Ez a rész pedig kulcsfontosságú szerepet játszik a fotók színezésében, szóval elég sűrűn nyúl ide az ember.

Tömören röviden ennyi. Kicsit az átgondolatlanságot érzem a terméken. Kicsit az érezhető, hogy a legtöbb energia és pénz arra ment el, hogy a termék egyáltalán gyártás alá kerüljön. Túl sok energiát nem fordítottak arra, hogy teszteljék fotósokkal, vagy arra, hogy csináljanak nagyon nagyon sokféle verziót belőle és azokat többszáz emberrel teszteltessék. Erre egész egyszerűen nem volt pénz és erőforrásuk. Az Indiegogo-s update-ekből és emailekből is látszik, hogy a legnagyobb fókuszt az vitte el, hogy a gyártás elinduljon és a termék elkészüljön időre. Így az eredeti tervhez képest, nagy változtatásokra már sajnos nem maradt idő.
Már az elején írtam nekik, hogy jó lenne több testreszabható billentyű. Eleinte ennél kevesebbet akartak. Aztán ráraktak még 2db-ot, de még ez is édeskevés, és nem is lehet rájuk szinte semmit programozni. Nem tudom milyen fejlesztési körök lehettek, hogy ezeket nem mondta el nekik senki. Nem tudom milyen fotósoknak adták oda a cuccot, ha ezeket nem említette nekik senki. Vagy ha említették nekik, akkor miért nem csinálták meg? Körülbelül +4-5 db testreszabható gombbal már teljesen más lenne a véleményem. Jelenleg viszont van bennem egy jó nagy hiányérzet. Ez sajnos ennyi. Néhány dolgot egész ügyesen csinál, de nem ügyesebben mintha egérrel csinálnád. Ez nem egy Wacom tábla, ez nem váltja meg a világot. A Wacom tábla elengedhetetlen a jó bőrretushoz, mert olyan dolgokat tudsz vele csinálni, amit egérrel nem. Na itt ez nincs meg, ez nagyjából ugyanaz mint az egér, csak más a beviteli mód. És hiányos. 30-40ezer ft körül jó játék lenne, de a jelenlegi 110ezer ft-os bolti áráért kicsit többet vár az ember. Akinek már van egy jól bevált Midi kontrollere, annak szerintem nem éri meg váltani. Akinek még nincs ilyenje, annak talán megér egy próbát, de vásárlás előtt érdemes kölcsönkérni valakitől és kipróbálni.

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .