Lightroom “Pro tipp”

2012-04-07 ,
empty image
empty image

Ez most tényleg csak egy rövid poszt lesz, egy kis gyors tippet szeretnék megosztani, amit igazából akár egy tweetben is megírhattam volna twitteren,de gondoltam kifejtem picit több mint 140karakterben. Szóval a Lightroom a Develop modulnál alapbeállításban így néz ki:
Mi ezzel a baj? Az, hogy ha egy csúszkát húzni akarunk, sokszor nem tudjuk elég pontosan húzni, és inkább rákattintunk arra a bizonyos értékre, és beírjuk a számot magunk. Ez időigényes is, meg nem is lehet olyan könnyen kísérletezni a beállításokkal. Viszont erre van egy nagyon kézenfekvő és egyértelmű megoldás, mégpedig az, hogy egyszerűen megfogjuk a jobb oldali panel(ahol a csúszkákat találjuk) bal oldalát, és egyszerűen elkezdjük húzni befelé, a kép felé.
Mostmár így néz ki a Develop felület:
Észrevesszük, hogy a csúszkáink területei megnyúltak, szóval mostantól precízebben lehet állítani mindent, nem pedig úgy, hogy például Exposure-nál 1 pixellel vittük arrébb az egeret, és máris 0.00-ról 0.20-ra ugrott.
Egészen hosszan behúzhatjuk, én mégis azt javaslom, hogy csak addig húzzuk be, amíg nem vesszük észre, hogy a fotónk kisebb méretű lesz, hogy helyet adjon a panelnak. Viszont szélesvásznú monitoron, mint az én screenshotomon is látjátok, alapbeállításban viszonylag sok a szürke terület a kép mellett jobb és bal oldalt, szóval van egy kis helyünk bejjebb húzni a csúszkákat. Én egészen addig húztam, amíg már elkezdte volna kicsinyíteni az előnézeti képem magasságát, akkor pedig megálltam:)
Ja, és ezt nem csak Lightroom4-ben,hanem Lightroom3-ban is meg lehet csinálni.

Annyival még kiegészíteném, hogy sajnálatos módon a Tone Curve résznél az ábránk nem nő, ezért ott ugyanolyan “kicsi” marad a területünk a görbék rajzolgatására, azonban ott azért viszonylag tűrhetően, tizedes pontossággal be lehet állítani az értékeket, szóval ez annyira nem zavaró.

A végére még egy gyors önreklám, kérlek nyomjatok egy-egy lájkot a modellonline-on a képeimre, itt találjátok őket, jobbra-balra nyilakkal végiglapozhatjátok, összesen 4db képről van szó, csak facebook felhasználó kell hozzá, az meg gondolom mindenkinek van:)
Fontos lenne, köszi!:)

Mára ennyi…

13 comments

 1. még egy tipp: bal oldali panelt addig úgyse használod amíg retusálgatsz, azt is be lehet csukni = mégtöbb hely a jobb oldalon…
  bár végtelenségig nem lehet nagyítni a jobb oldai panelt se (LR 3), de mégis csak kicsivel több hely 😉

  1. Igen ám, de én használom a bal oldali panelt szerkesztgetés közben, mert alapból ott vannak a presetek, amiknek az előnézete látszódik a navigator-ban, szal kell az is, nameg a history-ban is mindig nézegetem, hogy ha ráviszem az egeret bármelyik módosításra ami a history-ban benne van, akkor látom, hogy akkor hogy nézett ki a kép. Így könnyű megelőzni azt, hogy túlzásba essen az ember az utómunkával, mert néha az előző lépés már bőven elég, és a következő lépéssel már túlzásba esünk:) Ezért jó nézegetni, hogy mit csináltunk:)
   Szóval lényeg, hogy én használom a bal oldali panelt is:D

  1. Jaja, és ami még hasznos, hogy command+shift+6-ossal meg lehet nézni LR-ban, hogy milyen shortcut-okat lehet használni ott, ahol épp vagyunk:)

 2. Hali! Nem kötözködés, de szerintem itt “Viszont szélessávú monitoron,” szélesvásznút akartál írni.

 3. Csak engem zavar a szürke háttér? Az LR2 óta sötétszürke pinstripe-ra állítottam, próbáljátok ki, szvsz sokkal kevésbé zavaró.

 4. Sziasztok!

  Egy nagyon alap kérdésem lenne.. Hol kapcsolom ki az automata feljavítást? Az összes RAW képnél felhúzza a program a színeket… Ezt szeretném kikapcsolni..

  1. Szerintem lehet, hogy csak a jpg preview-ra gondolsz. Ha mégse, akkor csinálj egy presetet a saját beállításaiddal, ahol minden nullán van, és add be neki, hogy importnál mindig azt tegye a képekre.

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .