Kint a Lightroom 5 beta!

2013-04-16 ,
empty image
empty image

Kikerült az adobe oldalára a Lightroom 5 beta, ki is próbáltam egyből, mint annak idején a Lightroom 4-et is:) Az ikon szokásosan még tuti nem végleges, szóval ezt ne is nézzük. A develop menüben kaptunk néhány új funkciót, azonban ki kell emelnünk, hogy egyelőre ezek nem annyira nagy változások, közel sem akkorák, mint amikor 3-ról 4-re váltottunk, vagy amikor 2-ről 3-ra.
A crop tool-nál ránézésre semmi sem változott, a Spot healing tool-nál viszont annál inkább. Mostmár a heal funkciójára kattintva nem csak egy bizonyos pontot gyógyíthatunk be, hanem húzhatunk nagyobb, bonyolultabb alakzatokat is. A nyomásérzékelő wacom táblát viszont nem támogatja, tehát az ecsetünk mérete sajnos nem változik a nyomás erősségének megfelelően, ez szerintem hiba. Valahogy így működik egyébként:

Mostmár az alt lenyomásával több pontot is kijelölünk, és akár egyszerre törölhetjük is őket. Igazából ez nem egy hatalmas funkció, mert erre szerintem mindenki photoshopot használ, sokkal hatékonyabb. A Lightroom-nak nem ebben van az erőssége. Kaptunk viszont emellé az eszköz mellé egy jó kis funkciót, ez pedig a Visualize Spot Setting, amivel könnyedén kiszúrhatjuk a nagyobb pattanásokat,esetleg anyajegyeket a portréalanyunkon, vagy éppen a szenzorkoszt a fotónkon. Ez csak egy nézet, bekapcsolhatjuk, rányomhatjuk a Healing Brush-t, aztán kikapcsoljuk és láthatjuk rendesen a képünket. Nem rossz igazából:

Screen Shot 2013-04-15 at 11.32.36 PM copy

A vörösszem eltávolítóban és a Gradient tool-ban sem változtattak semmit igazából, tehát ez is marad olyan, amilyen volt. Azonban a Gradient és az Adjustment Brush tool közé bekerült egy új eszköz. Ez pedig a Radial Filter tool. Nos, ez megint egy felesleges dolog szerintem. A lényege, hogy kör és ellipszis alakú módosításokat tehetünk a képeinkre. Mondhatni ez eddig is elérhető volt, mert ugyanezt mindenki az Adjustment Brush-al csinálta meg. Lefestettük az egész képet, majd az alt gomb nyomvatartásával kivontunk belőle egy jó nagy és lágy Brush-al egy területet és kész is voltunk mondjuk egy nem középre súlyozott vignettálás készítésével. Ha mást akartunk csinálni, akkor meg simán szintén egy nagyobb brush-al megcsináltuk amit akartunk. Bár pontos ellipszisre nem volt lehetőség, de nem is hiányzott igazából…Néha hasznos lesz, lehet invertálni is a maszkot, szóval be lehet állítani, hogy hozzáadjunk, vagy elvonjunk a Radial Filterünkkel. Néha, egy-egy portrénál az arc kiemelésére lehet, hogy jó lesz, de egyébként semmi extra, ez tényleg eddig is elérhető volt. Ha beletették volna ebbe az eszközbe a PS CS6 új funkcióját is, ami a tilt-shift effektet hozza létre, akkor már teljesen más lenne a téma, de persze arra ott a photoshop. Igazából ez az eszköz teljesen ugyanazt tudja, mint az Adjustment brush, csak le van butítva. Az adjustment brush-nál a flow álligatásával szépen lassan felépíthetjük a módosításunkat, elvenni is tudunk belőle,ha túlzásba esnénk, és sokkal pontosabb is ugyebár, mert mi rajzoljuk meg. Bár egy másik eszközről beszélünk, de akkor sem látom értelmét ennek a Radial Filter eszköznek. Az Adjustment Brush-nál, ahogy én látom, semmi sem változott, így is van jól, nem is kellett igazából semmit, bár megköszöntem volna,ha végre beleteszik a Basic csúszkák egészét mostmár. Tehát a blacks-et, a whites-ot és a Vibrance-t is beletehetnék szerintem az módosító ecsetek közé.
A fenti eszközökben nincs is több újítás, azonban ha picit lejjebb görgetünk, a Lens Corrections panel alatt még találhatunk új funkciókat. Ilyen például az új Upright funkció, ami autómatikusan kiegyenesíti a horizontunkat, torzításunkat, és minden ilyesmit. Az Adobe elég meggyőző képpel demonstrálja:Én beadtam neki pár képet, az elmosott hátterű portréknál azt mondta, hogy nem talál pontot, amihez vizonyítani tudna, ezért nem is csinált semmit. Ennél a képnél(amit eredetileg a sötét képek kezelésének tesztelésére raktam be), pedig elkezdett játszadozni vele néhány beállításnál, fullon pedig nyomott egy ilyet…(lenti kép). Inkább hagyta volna rá itt is nem?:DScreen Shot 2013-04-15 at 11.44.21 PM copyA demó videójukon egyébként ez így működik:

A legutolsó funkció pedig a Smart preview, amellyel tudunk offline is képeket szerkeszteni. Ehhez annyit kell tennünk, hogy megnyomjuk a Histogramunk alatt az Original Photo menüpontot. Azt, hogy ezt a menüpontot hogyan lehet innen eltávolítani, arra még nem jöttem rá, lehet, hogy nem is lehet, és ott marad zavarni minket. Ezt a funkciót egyébként beállíthatjuk úgy is, hogy azonnal már importálás közben egy külső tárolóra menjenek a képeink. A funkció lényege, hogy az eredeti fájlt eltárolhatjuk “offline”, tehát akár úgy is, hogy a gépünkre nincs csatlakoztatva a külső tároló, a Lightroom pedig létrehoz nekünk egy kisebb fájlt, amin dolgozhatunk. Erre rátehetjük a beállításokat meg mindent, amit el szeretnénk végezni a képen, és amint újra felcsatlakoztattuk a külső vinyónkat, máris rámennek a fotóink beállításai az eredeti, nagyobb méretű fájlokra is. Igazából nem rossz ötlet, bár kicsit izzadságszagú szerintem. De majd meglátjuk, hogy mennyire fogjuk kihasználni.

Process mode-ok:
A Lightroom 1-2-ben volt ugye a 2003-as képfeldolgozási mód, aztán a Lightroom 3-al jött a 2010-es, a 4-el pedig a 2012-es. Úgy látszik viszont, hogy a Lightroom 5 újra visszalép a régi hagyományokhoz, és nem fejleszt a képfeldolgozási módszeren, innentől pedig egy Healing Brush vagy egy lebutított Adjustment Brush miatt nem fogják megvenni az emberek. A 4-es verziónak tényleg ez volt a nagy előnye, hogy teljesen máshogy, sokkal okosabban dolgozzal fel a képeket. Ezen úgy látszik nem fejlesztenek az 5-ben. Vagy csak még a beta verzióban ez nem elérhető. Bár a csúszkákat elnézve szerintem nem lesz itt semmi változás.

Mi hiányzik?
Mondhatnánk, hogy semmi, mert a Lightroom 4 már alapból egy nagyon jó és hatékony program volt. De azért mégis van néhány dolog. Szerintem, amin lehetne javítani, az az optimalizálása a programnak. Nem érzékelek gyorsulást a 4-eshez képest, és bár lehet,hogy ez csak a beta, de nagyon jó lenne, ha végre felgyorsulna kicsit a Lightroom. Tudom-tudom, kell a jó proci,meg ssd,meg a ram, de láttam teszteket, ahol kipróbálták kimaxolt mac-el, és valami olcsó, középkategóriás asus laptoppal, és mindkettőn nagyjából ugyanazt a gyorsaságot produkálta a Lightroom 4, szóval lehetne még csiszolni. Szerintem ez lenne a hatalmas fejlesztés, ha a 18-22megapixeles képeim is gyorsabban töltődnének be, és nem a smart preview-ekkel kéne szarakodni. Egyértelmű egyébként, hogy ez a funkció ezért lett kitalálva. Ha például egy esemény 300db 21megapixeles képét szeretném gyorsan megszerkeszteni, akkor biztos hasznos lesz, de jó lenne, ha már alapból a nagy fájlokon dolgozhatnék ugyanolyan gyorsan. Úgy látszik, még nem tart itt a technológia.
Kommentekben írják még, hogy hiányzik a layerezés, legalább minimális szinten. Ez egyébként így is van, bár a Lightroom egyáltalán nem layerekre alapozott szerkesztő, azonban nagyon jó lenne szerintem, ha több rétegnyi Curves módosítást is rádobhatnék a képekre, mint Photoshopban, és nem lennék csak egyetlen Curves panelre szorulva. Szerintem nem kéne semmi extra ebben a tekintetben, csak a főbb paneleken, mondjuk maradjunk a Curves-nél, lenne egy + gomb. Ezzel hozzáadhatnánk még egy Curves módosítást, rögtön alá benyomná. Szerintem tök jó lenne, és még mindig egyben csoportosíthatók lennének a módosítások, mert az azonosakat egymás alá tenné. A panelen belül pedig betehetnének egy opacity csúszkát is, ami tökre hiányzik még az egy darab Curves-nél is. Ugyanígy tehetnének egy Layer mode választót is abba a panelbe, és kész. A Curves egy nagyon erős és hatásos eszköz. Sokszor túlzásba esik vele az ember, azonban ha észreveszem, hogy eltúloztam, akkor nem biztos, hogy újra meg szeretném rajzolni az egész görbémet, és nem szeretném újra mind a két(jó esetben csak kettő) pontját megfogni és ezer évig álligatni, hanem csak egyszerűen lejjebb szeretném húzni az opacity csúszkáját annak a hatásnak. Sőt, szerintem ez mindegyik Lightroom panelre rámehetne. Bármit beállítunk, az utolsó az opacity lenne és kész. Nem túl bonyolult dolog…Ugyanez a Basic panelnél is igaz egyébként, de nem megyek bele, értitek gondolom.

Talán még extraként belerakhatnának esetleg különböző HDR vagy panoráma funkciókat is még a jövőben, bár elnézve a Photoshop HDR funkcióit, inkább ne tegyék. Azonban szerintem biztos jobban örülne néhány fotós egy HDR funkciónak, mint a Lightroom 4-ben debütáló fotókönyv vagy térkép funkciónak.
Jah, és az ár! Azt is lejjebb csaphatnák már végre, mondjuk kerüljön annyiba, mint az Apple Aperture programja. Sokak szerint többet tud az Aperture, és még olcsóbb is. What? Lightroom, össze kéne szedni magad, ráadásul az Adobe még olcsóbban adhatná, mert ők windows-ra is gyártják a programjaikat, szóval kétszer annyi ember venné. Így viszont lehet(nem tudom, nem néztem statisztikákat), hogy a drága árak miatt kevesebben fizetik ki az adobe termékeket és más alternatíva után néznek, mint például az előbb említett, árban sokkal barátságosabb Aperture felé. Arról nem is beszélve, hogy túl sok olyan funkcióval nem álltak elő az Adobe-nál, ami például egy upgrade megvásárlására ösztönözné az embereket. Nekem mondjuk még vannak ismerőseim akik a 2-es vagy 3-as verziót használják, hiába mondom nekik, hogy mennyivel jobb a 4-es.

3 comments

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .