It just works

2013-03-26 ,
empty image
empty image

Tegnapra prezentációt kellett készítenem. Nagyon ritkán kell ilyet csinálnom, sőt, mióta mac-em van, még nem is kellett… Jött tehát a kérdés, hogy mivel kezdjek neki? A microsoft office nagyon nagyon lassú és szinte használhatatlan mac-en. Doc fájlok megnyitására az OS X-be épített Preview-t használom, ami tökéletesen elég is. Íráshoz pedig az ingyenes OpenOffice-t. Szóval elkezdtem nézegetni az alternatívákat. Mint írtam, a Powerpoint, lassú és a többi microsoft programból kiindulva ezt sem akartam használni. A Powerpointnak annyi előnye volt, hogy ECDL vizsgához ugyebár kellett tudni annó, de már rég elfelejtettem igazából. Egy másik alternatíva a prezi.com volt, le is szedtem gyors a programjukat, és egyből figyelmeztetett, hogy 30napos kipróbáló vagymi. Oké, mondom nekem mindegy,  csak ma kell. Elég látványos előadásokat lehet ezzel készíteni, tök jók az áttűnések, viszont teljesen más struktúrája van, mint az “ismert” Powerpointnak és társainak, és mivel nem akartam azzal tölteni órákat, hogy kitapasztaljam és megtanulgassam a dolgokat, ezért ezt ejtettem is. Eszembe jutott, hogy az Apple-nek is van egy irodai programcsomagja, és egyenként meg is találhatók az app store-ban, szóval nem kell az egész csomagot beszerezni, ha csak prezentációt szeretnénk csinálni. Be is szereztem a Keynote appot. Nagyon kényelmes, nagyon könnyen kezelhető, sok-sok template-el vár minket a kezdőképernyője és egy kb 2-3 perces videót is kitesz első indításkor, amiben kb minden benne volt, amit tudnom kellett, szóval neki is álltam elkészíteni az előadásomat. Innentől a programmal nem volt gondom, mindent megtaláltam, amire szükségem volt, és minden működött is, ahogy annak működnie kell.

kScreen Shot 2013-03-26 at 8.10.06 PM

Ezt egyre többször veszem észre, hogy valahogy mindig visszatérek az Apple által nyújtott megoldásokra, még akkor is, ha csomó alternatíva van az ügy megoldására. Ők mindig képesek a dolgokat úgy megcsinálni, hogy tényleg nem kell semmit szarakodni, csak működik és azonnal meg tudom csinálni azt, amit akarok. “It jus works”.

Másik példa: OS X-re váltáskor szarakodtam kicsit Firefox-al a windows-os beidegződések miatt, utána váltottam Chrome-ra, sokkal jobbnak és gyorsabbnak tűnt, azt hittem az lesz a nyerő, aztán tavaly jött a Safari6.0 a Mountain Lion-al(összeforrasztották a címsort a google keresővel végre), és akkor beállítottam elsődleges böngészőnek, azóta csak a Safarit használom. Ha most elindítok egy Chrome-ot, meglepődök hogy mennyire lassú, és mennyire nem nyúltja ugyanazt, mint a Safari, elég csak a görgetésre gondolni, vagy a Safari, Top Sites nevű verhetetlen funkciójára, amire a Chrome-ban lévő Speed dial nevű add-on nagyon gyenge és röhejes alternatívát nyújt.

Azonban vannak kivételek is: Úgy gondolom, hogy az Evernote-ot vagy Lightroom-ot nagy valószínűséggel soha nem fogom leváltani az apple megfelelőire, azaz a Notes-ra és Aperture-re. Bár soha ne mondd hogy soha!

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .