iPhone 6 némító gomb probléma

2015-11-07 ,
empty image
empty image

Erősen gondolkoztam rajta hogy egyáltalán írjak-e erről, aztán úgy döntöttem miért ne? Oké, hogy alapvetően egy fotós blog ez, de nem feltétlen csak olyan bejegyzéseknek kell születnie, ezért is van “Egyéb” nevű kategória. Én szeretem olvasni a lifestyle-osabb jellegű blogokat, akár Mefiét, vagy akár a Plastikot fénykorában. Ők is sokszor írtak minden napi problémákról, first world problem-ekről, stb, és én mindig szerettem olvasni ezeket.

Én ezt most csak azért írom le, mert twitteren is kérték hogy fejtsem ki a sztorit, plusz én is úgy érzem hogy mostanában szinte csak a Tripodcastről blogoltam, ideje már egy új blogposztnak…

Nem szeretném hosszúra húzni, a lényeg hogy tavaly megvettem kb. megjelenéskor az iPhone 6-omat, és már akkor, a dobozból kivéve, vadiújan, gyárilag rossz volt a némító gombja. Nehezen lehetett lenémítani a telefont, és ha sikerült is, akkor a némítást is nehéz volt feloldani. Utána néztem, ismert a probléma, többen is panaszkodtak erre(link1, link2), és mindenkinek már a dobozból kivéve rossz volt, nem áll egyenesen a kis pöcök, vagy egyszerűen nehéz átkapcsolni, nekem is ilyen volt, olyan volt mintha el lett volna törve.

iPhone6Apps_075

Fotó: curved.de

Azonnal nem akartam visszaküldeni a telefont, mert megjelenéskor olyan hosszú határidők voltak, hogy 2 hónap múlva kaptam volna újat, az pedig nem buli hogy nagy nehezen kifizetsz negyed millió ft-ot egy telefonért, utána nálad van 1 napig és további 2 hónapig semmi.

Szóval vártam-vártam, tudtam végülis élni a problémával, de most a garanciaidőm lejártához közeledve úgy döntöttem, hogy felhívom az iStyle-t(ahol vásároltam a telefont), hogy körülbelül mennyi idő egy ilyen javítás vagy csere vagy akármilyen procedúra. Azt mondták, hogy kb 3-4 munkanap. Ohh, az tökjó, gondoltam kb 3 napig tudok is élni a telefon nélkül. Aztán jött a fekete leves, kiderült hogy ez a 3-4 nap mégse annyi valójában.

Ott kezdődik az egész procedúra, hogy elpostázni nem is lehet nekik a telefont, szóval ha vidéki vagy, akkor menjen el egy teljes napod arra, hogy felvidd Budapestre valamelyik boltjukba. Ezt az időt bele sem számolom, de ez is egy elrabolt nap végülis.
Aztán mikor tegnap(november 6-án pénteken) bevittem a telefont az egyik üzletükbe, azt mondták, hogy a javítási idő körülbelül 8-10 munkanap jelenleg, mert mindenki most akarja javíttatni az iPhone 6-osát a gariidő lejárásának közelsége miatt. (még jó hogy szerdán amikor felhívtam őket, 3-4 munkanapot mondtak…)
Szerencsére még egyszer nem kell útiköltséget fizetnem azért hogy felmenjek a telefonért, azonban futár költséget fizetnem kell, és ha futárral kérem, akkor az plusz további két munkanap várakozás, mert egyik nap odaadják a futárnak, második nap pedig kiszállítja.
Ami extrán vicces az egészben, hogy megnéztem egyébként a szervizes weboldalukon, ki van írva, hogy 1500ft lesz a futár:
Screen Shot 2015-11-07 at 21.11.53

Ehhez képest a boltban azt mondta a srác, hogy 2000ft lesz. Nem mintha 500ft-on szarakodnék, csak azt mondom, hogy ez szar kommunikáció, és ne írjon ki 1500ft-ot, ha igazából az 2000ft.

Szóval akkor számoljuk ki, hogy legrosszabb esetben mennyi idő múlva kapom vissza az iPhone-om:
Leadtam 6-án pénteken, az iStyle hiába van szombaton egész nap nyitva, minden egyes üzletével, a szombat nekik mégsem számít munkanapnak, szóval a hétvégét máris buktam, ez két nap eddig. Erre rászámolok akkor 10 munkanapot, akkor az két hét, szóval 14 nap, tehát máris 16 napnál vagyunk, és akkor még hozzátesszük a 2 napot a futár miatt, így kijön, hogy 18 napot kell várnom az iPhone-omra. Ehhez képest még jól hangzik az a 8-10 munkanap, de sajnos a valóságban ez 18 napot jelent.

Ezen felül a költségeim a kis pöcök miatt:
Oszkárral mentem fel Budapestre, ez oda-vissza 4000 ft.
Metró vonaljegy oda-vissza az iStyle boltjáig: 2×350=700 ft.
Nano sim adapter vásárlása, mert ugye nincs kettő darab iPhone 6-om, de telefonálni valamivel kell addig: 1000 ft.
Futár költsége: 2000 ft.
Összesen: 7700 ft.

Ha belegondolok, eladásnál ez a kis hiba talán egy tízezrest vont volna le a készülék árából. Helyette most így 7700ft minuszban állok 18 napnyi várakozási idővel.
Az az egy dolog tartja bennem a reményt, hogy állítólag az iPhone-okat nem nagyon szokták javítgatni, hanem egyszerűen kapok egy új , megegyező készüléket, tehát cserélik. Remélem. Jah, meg abban reménykedek, hogy nem egy újat hibás készüléket, kapok, csak máshol lesz a hiba, olvastam már twitteren olyat, hogy valakinek csak a harmadik iPhone-ja volt hibátlan, és mindig vissza kellett küldeni…

iphone6-silver-select-2014

A bajom az egésszel az, hogy külföldön az Apple Store-okban ez úgy megy, hogy beviszed a telefont, kicsit vársz hogy megállapítsák hogy érvényes-e a gari, aztán levesznek egy újat neked a polcról és kész vagy. Legalábbis én ezt hallottam.
Macbook téren is ugyanezt hallottam, itthon ekkora szenvedés és örülsz ha egyáltalán hajlandók valahogy fű alatt kicserélni, külföldön pedig nem egy esetet olvastam én is a kapcsolódó facebook csoportokban, hogy csak bevitték a boltba és kaptak egy újat.
Nyilván ez azért van mert az iStyle az nem Apple Store, csak egy pemium reseller, azt viszont nem értem, hogy az Apple hogyan minősíti a boltokat premium resellerré. Nem azzal kéne premiumnak lennie egy boltnak hogy nem szopnak ilyeneket a vevők? Nem attól kellene prémiumnak lennie a világ legnagyobb informatikai cégének, hogy mindenütt, minden országban ugyanazt a remek kiszolgálást és gyors ügyintézést kapom? Mindezt ráadásul úgy, hogy ugyanannyit fizetünk mi is azért a telefonért, mint bárki más, sőt, Magyarországon az egyik legdrágább az iPhone.

Ami pedig még dühítőbb az egészben, hogy nem is az iStyle-ra vagyok én mérges, hanem az Apple-re. Én mindenkinek mindig mondom hogy az Apple mennyire jó és megbízható cég, és milyen jó termékeik vannak, erre most minden ismerősöm egyszerre röhög rajtam amikor elmesélem ezt nekik. Az a rossz ebben az egészben, hogy kifizettem nem kevés pénzt a telefonért, újonnan, egy premium resellernél, és 18 napot szopok most okostelefon nélkül, egy olyan hiba miatt, amit nem én okoztam, egy olyan hiba miatt, ami miatt nekem kellett költségekbe vernem magam. Egy olyan hiba miatt ami gyárilag ott volt, és senki más nem tehet róla, csak és kizárólag az Apple, és a minőségellenőrzése. Minden telefonnak hibátlannak kellene lennie, vagy ha nem az, akkor vállalni kellene hogy a lehető legfájdalommentesebben kicseréljék akárhol is vagyok a világon. Ez egy olyan napi szintű használati tárgy, hogy elképesztően nehéz lesz megoldani nélküle az életem 18 napon keresztül.

Ha minden jól megy, update-elni fogom a posztot, vagy írok újat, ha esetleg gyorsabban megjön a cucc, és tervek szerint leírom majd a tapasztalataimat is azzal kapcsolatban, hogy mennyire rossz és mennyire lehetetlen gyakorlatilag már 2015-ben egy valamire való okostelefon nélkül élni. Itt most nem feltétlen az iPhone-ra gondolok, akármilyen androidos telefonnal is ugyanez lenne a helyzet. Annyira ezek köré fonódik már az életünk, hogy ha hirtelen kihúzzák alólunk, akkor komoly kihívásokat jelent a pótlása.

Update:

18-án megjött a telefon, tehát 6 munkanap volt a javítás és 2 a szállítás. Plusz pont hogy tényleg 1500ft volt a szállítás, ahogy a weboldalon írták, tehát csak az eladó tudta rosszul.
Egyébként annyira nem volt vészes iPhone nélkül élni másfél hétig. Nem volt jó, de kibírható. Konklúzió tehát, hogy lehet iPhone nélkül élni, csak sokkal jobb iPhone-nal élni 😀 Külön posztot nem is ér az egész, túl erős elvonási tüneteim szerencsére nem voltak, persze ez betudható annak is hogy amúgy sem vagyok akkora telefon függő, plusz csomó munka volt ami lefoglalt.

3 comments

  1. Amit ehhez még hozzá szeretnék tenni, hogy az OK, hogy az Apple szerint ez itt Balkán, és itt nem jár olyan szolgáltatás mint nyugatabbra. Nem OK, de megszoktuk a legtöbb cégtől.
    Az viszont, hogy egy prémium mobil készülékeket árusító üzlet nem biztosít csere készüléket a javítás ideje alatt, a iStyle hibája, és több mint elvarhato lenne tőlük.

  2. Szia! Nem szabad egyébként ráhagyni a kereskedőkre, hogy vidd be személyesen, meg vissza persze csomagküldés a te költségeden, ilyen a mesébe nincs. Nekem is volt hasonló jellegű problémám, és jöttek, hogy vigyem be (vidékről persze) vagy küldjem futárral. De az ide vágó passzus kimondja, hogy a garanciális ügyintézés, nem kerülhet egy fillérjébe sem a vásárlónak. Nagyon sok cég (helyesen) azért jól le tudja kommunikálni ezt a dolgot. Pl. Canon. Tehát nem szabad rájuk hagyni. Emlegetni kell a fogyasztóvédelmet, és egyből minden nagyon gördülékeny lesz.

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .