Hogyan válasszunk kompakt gépet?

2013-03-23 ,
empty image

Elég sokan kérdezgetik tőlem, hogy milyen fényképezőgépet vegyenek. Volt olyan hét, hogy minden nap kaptam egy üzenetet, amiben valaki azt kérdezte, hogy milyen fényképezőgépet vásároljon, tudnék-e valamit ajánlani? Ez a blogposzt ezért született, hogy mostantól ezt tudjam linkelni mindenkinek, aki ezt megkérdezi. Ebben a blogposztban mindenre választ kaptok.
Először is, még ha le is írod az üzenetben, én akkor sem látok annyira bele, hogy te mire fogod használni, sőt, azt egyedül te tudhatod igazán, hogy mire van szükséged, ráadásul azt sem zárnám ki, hogy megszereted a fotózást, és hamar megbánod, hogy nem adtál ki kicsit több pénzt a fényképezőgépért.
Ebben a bejegyzésben KOMPAKT gépekről lesz szó, általában ez iránt érdeklődnek az ismerőseim. Én igazából egyáltalán nem követem a kompakt fényképezőgépek útját, nem tudom a tipusszámokat fejből, az árakat sem, és egyáltalán nem is érdekelnek, mert akik komolyabban fotóznak, azok általában nem kompakttal fotóznak, nekem sem kompaktom van, szóval miért érdekelne ez a kategória? Azonban a bejegyzés kedvéért összeszedek nektek mindent, kedves ismerőseim.

Mi is az a kompakt fényképezőgép? Kezdjük ezzel, ugyanis jó tudni, hogy mit készülünk vásárolni nem? A kompakt fényképezőgép egy olyan fényképezőgép, amelynek nem cserélhető az objektívje. Én ezeket nevezem kompaktoknak. Nem a mérete miatt lesz egy fényképezőgép kompakt. Rásüthetjük a nagyobb méretű kompakt gépekre, hogy “bridge”, de az attól még kompakt marad, sőt, a bridge gépeket én pénzkidobásnak érzem, mert ugyanolyan képminőséget nyújtanak, mint a kisebb, markolat nélkül rendelkező gépek, csak drágábbak. Attól, hogy nagyon-nagyon(Nagyon!) minimális mértékben a kinézete hasonlít egy DSLR-re, attól még nagyon messze van tőle, és soha fel nem fog érni oda, ne is ámítsátok magatokat. Ha DSLR minőséget akarsz, vegyél DSLR-t(vagy más néven tükörreflexeset).

Sony DSCW630 pink

Márkák: Canon, Nikon, a két legnagyobb fényképezőgép gyártó. Ezt jó tudni, ha fényképezőgépet szeretnél vásárolni, azonban nem jelenti azt, hogy nem vásárolhatsz más márkájú gépet. A kompakt kategóriában minden gépnek szinte ugyanolyan minősége van. A kompaktok nem arról szólnak, hogy nézzük a pixeleket, nézzük a rajzolatot vagy a zajszintet. Igazából egy DSLR-hez képest mind ugyanolyan rossz, és kompaktokhoz képest mindegyik ugyanolyan jó. Nem kell válogatni, hogy csak canon-t vagy hajlandó venni, mert azt hallottad egy fotóstól hogy az jó. A fotós a saját Canon DSLR-jéből indult ki, ott tényleg jó, viszont a kompakt kategóriában a sony, panasonic, fujifilm,(stb.) mind ugyanolyan jó mint a canon.

Árak: Akik kompaktot vesznek, azok általában árérzékenyek. Általában 40 és 70ezer ft közötti árakat mondanak nekem, hogy annyiért szeretnének gépet venni. Ilyenkor én annyit szoktam csinálni, hogy felütöm az Edigital-t, megkeresem a kompakt fényképező kategóriát és ár szerint növekvő sorrendbe állítom őket. Megnézem hogy milyen árat célzott meg az üzenetküldő és belinkelem neki az adott árban lévő gépek Edigital-os linkjét. Ennyit szerintem mindenki meg tud csinálni, mégis tőlem kérik, szóval ITT a link, mostantól ezt az időt is megspóroltam. Annyi tanácsot még tudok adni, hogy ha vásárlásra adjátok a fejetek, számoljatok még rá 15-20ezer ft-ot. Legyen a zsebetekben annyival több! Van ismerősöm, aki megvette a fényképezőgépét, majd akksira már nem futotta, ezért nem tud vele hetek óta fényképezni. Ez így nem túl szerencsés. 15-20ezer ft kellhet akksikra(4db Sanyo Eneloop AA akksi 4900ft), SD kártyára(vagy ami a gépbe kell), valami tokra vagy táskára, és máris elment több mint 10ezer ft. A másik felét a pénznek pedig azért érdemes birtokolni, mert ha belőttetek magatoknak egy 50ezres árat például, de megtetszett egy sokkal többet tudó, sokkal szebb, sokkal szimpatikusabb fényképezőgép, ami csak 10ezer ft-al drágább, akkor szerintem érdemes azt megvennetek.

ZOOOOM: Sokaknál ez az első szempont, hogy mekkora zúúmmal rendelkezik egy fényképezőgép. Ez szinte semmit sem jelent, mert ez nem egy általános szám. Minden fényképezőgépen más, mert ha nagyobb látószögről indul, akkor azt beszorozva a reklámozott szorzóval, tök más eredmény is kijöhet. Például 24mm-ről indul a nagylátó, és 15x-ös zoom-ja van a gépnek, akkor 360mm jön ki. Ha 35mm-ről indul, és mondjuk 12-vel szorozzuk, akkor máris 420mm. Szóval a példa mutatja, hogy a 12x-es zoom messzebbre is elláthat, mint a 15x-ös. És ha ez még nem lenne elég, akkor elmondom neked, hogy szinte sosem fogod használni 300mm felett. A profi fotósok között is nagyon kevés olyan van, akinek 300mm-es vagy még nagyobb objektívje van. Sportfotósok, természetfotósok dolgoznak ilyenekkel, ami nagyon speciális réteg. Ha kompakttal szeretnéd ugyanezeket csinálni, szinte esélyed sincs. A kompaktok lassúak ehhez, fényévekkel rosszabb az autófókuszuk, stb-stb. Én azt mondom, hogy 5x-ös zoom már elég. Ne ez alapján döntsd, hogy egy gépnek 15x-ös vagy 30x-os zoom-ja van-e….

Fuji_HS10_30x_long_zoom

Funkciókat tekintve, egy árkategórián belül, szinte mindegyik ugyanannyit tud. Igazából szinte csak kinézet alapján kell választanod. Amelyik kinézetre tetszik, végül azt veszed úgyis. Azért van néhány dolog, amit szerintem érdemes nézni.

 • Kijelző mérete és felbontása. Minél nagyobb, annál jobb, azonban az érintőképernyő nem mindig a legszerencsésebb. A felbontás is minél nagyobb, annál jobb, szerintem ez egyértelmű.
 • Van-e optikai vagy elektronikus kereső, vagy csak kijelző? Ez azoknak kellhet, akik szeretnek keresőben komponálni.
 • Mekkora a látószöget tud nagy látószögben? Általában 24mm-28mm-35mm, ilyesmi értékekkel találkozhattok itt. Ez az az érték, amitől indul a “zoomotok”, minél kisebb a szám, annál nagyobb a látószög. Sok 24mm-es látószöggel rendelkező kompakt van már, én mindenképpen ezek közül választanék egyet. Közös fotókhoz, partifotókhoz, nyaralós tájképfotókhoz ideálisabb a nagyobb látószög.
 • Milyen memória kártyával működik? Ha már van otthon 10db SD kártyánk, akkor lehetőleg ne olyan gépet vegyünk, ami XD kártyával működik.
 • Egyedi akksija van, vagy ceruza elemmel működik? Véleményem szerint az egyedi akksi sokkal jobb, pontosabb visszajelzést is tud adni róla a gép, hogy épp hány százalékos a töltöttség, és általában gyorsabban is feltöltődnek.
 • Tud-e videót és mekkorában? Általában már mindegyik fényképezőgép tud videót felvenni, viszont nem mindegy, hogy mekkora felbontásban. Manapság érdemes már azokat venni, amik 1080p-ben tudnak videót rögzíteni, azonban a 720p sem annyira gáz. Ha maximumnak VGA vagy 640×480 van írva, azt szerintem már mindenképpen kerüljük!
 • Van-e manuális mód? Igyekezzünk olyat választani, amiben van teljesen manuális mód is, ilyenkor mindent a saját kezünkbe vehetünk és úgy készíthetjük el a képet. Sokszor jól jöhet, főleg ha megtetszik a fotózás és kicsit mélyebben bele szeretnétek menni idővel.

Nézzük akkor, hogy mit NE(!) nézzünk a specifikációknál:

 • “De ez 14 megapixeles, a másik meg csak 12!”. A megapixel szinte nem számít, főleg ebben a kategóriában. Teljes méretben úgyse fogod sosem nézni, ráadásul úgyis csak netre publikálsz, oda pedig 2 megapixelnél is kisebb képek mennek. Ha nyomtatni akarsz, akkor pedig tökéletes mindegyik. 8 megapixel felett már mindegyikből tudsz A4-es méretben nyomtatni. Attól, hogy valamelyik gép 3-5 megapixellel több, mint a másik, attól még közel sem jelenti azt, hogy jobb.
 • Iso érzékenység: Ezt sem érdemes nézni, iso400 felett kb mindegyik gép nagyon siralmasan produkál, szóval az iso6400-akkal operáló kompaktok csak parasztvakításnak írják oda ezeket az értékeket. Sosem fogod használni!
 • Belső memória mérete: Általában 10-20mb. Ráfér kb 10db kép, semmi értelme, azért veszünk memória kártyát! Ez nemhogy nem döntő tényező, de a profi gépekben egyáltalán nincs is belső memória.

Esetleg, akik komolyabban gondolják a fotós szándékaikat, szeretnének egy jó tanulógépet, ami mégis kis méretű és akár kabátzsebben vagy kisebb táskában elfér, azoknak nagyon tudom ajánlani a cserélhető objektíves, tükör nélküli fényképezőgépeket.  Itt is minden márka megtalálható, nekem személy szerint a Sony NEX-ek a legszimpatikusabbak, de canon rendszerem  mellé a Canon eos M is nagyon tetszik, és a Nikon 1-es sorozata is eléggé szimpatikus. A többi nekem nem annyira jön be, de lehet, hogy másnak igen.

sony-nex3-16mm-800

Szóval ennyi lenne a fényképezőgép ajánlóm, remélem ez alapján mostmár könnyebben megy a vásárlás és tudtam segíteni.

Kommentben megírhatjátok, hogy ti hogyan viszonyultok a kompakt fényképezőgépek vásárlásához? Milyen szempontokat néztek? Ha van kompaktotok, milyen szempontok alapján vásároltátok?

5 comments

 1. A bridge gépekhez, annyit, hogy egy szappantartónál nagyságrenddel jobb fogni, és általában komolyabb elektronyik is van bennük valamivel.
  A zoom szerintem jó, ha van 10, azt ki is használja az ember, de többet, nem nagyon. Mondjuk ismerős az 504mm ekv. Pana FZ-vel egész jó madarakat lő, de nem annyira általános felhasználás…
  És a fényerő meg a zoom nagyságával megy a béka s*gge alá, aztán már egy sima beltéri képnél kell a stabi, meg vaku.

 2. Nagyon köszi! Családanya vagyok, fényképezőgépet szeretnék venni, sok gyerekem van, úgyhogy nem drágát. Nem értek hozzá, de nem mindegy, milyet veszek. A Te cikkedből azt érzem, hogy fehér ember maradtam, nem aláztál le a porig, amiért ilyen borzasztóan igénytelen vagyok, hogy kompakt gépet szeretnék, ráadásul megtiszteltél azzal, hogy olyan infókat írtál le magyar nyelven, amiket nagyon jól lehet használni a tájékozódáshoz az én szintemen! Cserébe megígérem, hogy én sem foglak a saját szakterületemen lesajnálni, ha egyszer véletlenül hozzám fordulsz. 😀 Nem tudom, van-e annyi energiád, hogy egy kérdésemre válaszolj még: azzal szoktam gondban lenni, hogy a gyerekeim képtelenek mozdulatlanok maradni egy-egy kép erejéig. Van esetleg olyan szempont, amit érdemes figyelembe vennem, hogy ez vagy az a funkció jobb, ha nem csak vázákat fotózok, hanem mozgolódó “objektumokat”? Előre is köszi a választ!

  1. Szia Adri!
   Ha mozgó témát fotózol, akkor érdemes az autófókusz sebességére odafigyelni. Ezt sajnos nem adják meg sajnos még a legjobb fényképezőgépek esetében sem, úgy értem, hogy nincs leírva, nincs benne a specifikációkban, hogy melyik gépnek mennyire gyors az autofókusza. Általában ha sok autofókusz pontja van, akkor az jót jelent. Esetleg még érdemes a kinézett fényképezőgépről mindig nézni egy youtube videót, ott azért általában említést szoktak tenni az autofókuszról is, vagy láthatod használat közben is a videókon, ha esetleg nem tudod személyesen kipróbálni.
   Ezen felül talán érdemes még mindenképpen internetről rendelned a fényképezőgépet, mert ha nem vagy teljesen biztos a döntésedben, így az internetes vásárlás esetén visszaküldheted vagy visszaviheted a boltba 14 napon belül bármiféle indoklás nélkül. Szóval igazából ki tudod próbálni hogy alkalmas-e számodra a kinézett fényképezőgép vagy nem.
   A harmadik dolog pedig hogy esetleg úgy fotózni a gyerekeket, hogy kevésbé “rázoomolva”, tehát úgy értem, hogy ha túlságosan rázoomolsz mondjuk a gyerek arcára, akkor ha 2-3 cm-t arrébb mozog, akkor az már egyből nagyon meglátszik a képen, akár teljesen kimegy a képből. Azonban ha kicsit nagyobb látószögben fotózol, tehát mondjuk beleteszed a gyereket egész alakosban a képbe, akkor még ha mozog is 5-10 cm-t, még mindig nem mozdul ki a képből. Ha pedig fut, akkor is nagyjából ugyanez lehet érvényes, hogy érdemes lehet talán az egész területet ahol fut, beletenni a képbe, és akkor ha azon belül mozog, igazából nem fut ki a képből, ha érted mire gondolok 🙂
   Plusz még esetleg érdemes lehet a sorozatkép funkciókra is ránézni. Ezt általában úgy adják meg, hogy hány darab képkockát képes készíteni a fényképezőgép 1 másodperc alatt. Szóval van olyan például ami 3kép/sec-el készíti a fotósorozatot, azaz 3 képet tud csak készíteni egy másodperc alatt, de van olyan is, ami akár 10képet is képes készíteni egy másodperc alatt, így talán utólag könnyebben kiválasztható az a pillanat, amit a legelőnyösebbnek gondolsz 🙂

 3. Én sport fotózáshoz keresek gépet. Azaz az is fontos h pici legyen, elférjen kis helyen. Mi a véleményed a GoPro kamerákról és melyiket ajánlod?

  1. Szia!
   A GoPro kamerák nagyon jók és megbízhatók, évek óta az akciókamerák standardjának minősülnek, még akár 1-2 évvel ezelőtti modellek is nagyon jó minőségű felvételekre képesek. Én személyesen nem használok GoPro-t mert nem fotózok-videózok ilyen akció-sport dolgokat, így nem volt rá szükségem, hogy vásároljak egyet.
   De egyébként elég jó kínálat van mostmár akciókamerákból, azonban az egyik piacvezető mindenképpen a GoPro, szóval azt a márkát mindenképpen tudom ajánlani.

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .