Helmut Newton kiállítás

2013-04-23 ,
empty image
empty image

Teljesen véletlen sikerült ellátogatnom a Helmut Newton kiállításra Budapesten. Kezdjük ott, hogy sajnos a vidékiek nem fognak 3-4 órát utazni egy kiállítás miatt, én is csak azért mentem el, mert ha már ott voltam, akkor még gyors beszorítottam az időbe. Nem tudom ki mennyit szán egy kiállításra, de aki Budapest közelében lakik, és érdekli az ilyesmi, annak szerintem megéri elnézni a Szépművészeti Múzeumba. A belépő teljes áron 2600ft-ba kerül, de nekem szerencsére volt lehetőségem igénybe venni az 50%-os jegyet is, tehát 1300ft-ért bemehettem. Ennyit simán megért.
ahelnew118a

Vegyes érzelmekkel jöttem ki. Nem szeretnék túlságosan mélyen belemenni, mert meghagynám mindenkinek azt, hogy eldöntse magában, hogy mire gondol, vagy milyen következtetéseket von le a képek láttán, vagy esetleg mennyire inspirál, ha inspirál egyáltalán.
Vannak hatalmas, több méteres nyomatok is kirakva, és találhatunk kisebb, kb A4 méretben kirakott fotókat is a kiállításon, nekem a nagy nyomatok nagyon bejöttek. Elvégre ezért megyünk kiállításra, hogy ne monitor méretben nézegessük a képeket, jó lett volna néhány képet még nagyobban látni. Sok kedvenc volt a kisebb nyomatok között is, amiket megnéztem volna nagyobban. Teljesen más hatása van így egy-egy fotónak, mintha monitoron nézzük. Már A4-ben kinyomtatva is megcsodáljuk a saját képeinket is, gondoljunk bele milyen lenne mondjuk 3×4 méteresben látni. Maguk a képek is elgondolkodtatóak egyébként, meg picit a hozzáállásom is. Nagyon figyeltem például a vágásokat és a kompozíciókat. Néhol bizony olyan vágások vannak, hogy a fotozz.hu teljes felhasználóbázisa felkiáltana, azonban ez pont így van jól. Már ez is szégyen, hogy a vágást nézem én is, mert ezeknek a képeknek pont nem ez a lényege szerintem. A kiállítás első néhány képén még nézegettem, a különböző technikai részleteket, háttérmosást, meg ilyesmit, de kb 10 kép után rájöttem, hogy itt teljesen másról van szó és el kell felejteni ezeket a technikai dolgokat. Ráadásul tegyük hozzá, hogy jelenleg szerintem az olvasóim 90%-ának jobb felszerelése van a fotós táskájában, mint amivel Helmut Newton dolgozott,  szóval tényleg, ilyenkor lehet rájönni igazán, hogy mennyire nem számít a technika, és mennyire nem szabad elvesznünk a részletekben. Newton képei bár részletesen ki vannak dolgozva, mégis a hangulatuk adja el igazán őket szerintem.

Elég irónikus persze, hogy pont azon a napon vettem új vázat és objektívet, mint amikor megnéztem ezt a kiállítást, de ettől most tekintsünk el. Nekem egyébként a fekete-fehér képek voltak a kedvenceim, mostanában amúgy is egyre jobban tetszenek a fekete-fehér képek, de itt tényleg sokkal erősebbnek éreztem, mint a színeseket. A színesek között is van persze néhány erős fotó, de nekem személyesen a fekete-fehér képek jobban tetszettek.

Összességében mindenképpen ajánlott megnézni a kiállítást, higgyétek el, hogy nem ugyanaz, mintha beírjátok a google képkeresőbe, hogy Helmut Newton. És tényleg, aki közel lakik, és még fotós is, az szerintem ne sajnálja rá azt a kis pénzt.

A kiállítás 2013. július 14-ig megtekinthető a Szépművészeti Múzeumban.

2 comments

  1. Mi az, hogy nem szabad elveszni a részletekben? Szerintem pont azért jók ezek a fotók, mert az alkotó biza elveszett elég mélyen a részletekben, és tökéletesen megkomponálta a fotót mielőtt megnyomta volna a gombot. Attól, hogy nem a megszokott, szabályos vágásokat alkalmazta, még lehet bazira tudatos a fotó, amit pont úgy alkotott meg Newton (de fura, hogy most nem Sir Isaac Newtonra gondolok közben, ahogy leírom a nevet 😀 ), ahogy azt ő elképzelte. Gondolj csak Kálló Péterre! Az ember azt is hihetné, hogy a fotói teljesen a véletlen szüleményei, de mi tudjuk, hogy teljesen tudatosan vannak (de)komponálva.
    Ugyan még nem láttam a tárlatot, de a leírtak alapján csak erre tudok gondolni. 🙂

    1. Úgy értettem, hogy a technikai részletekben. Amúgy persze én is megvizsgáltam a képeket részletesebben is. Meg nem mondtam, hogy nem volt tudatos, sőt, pont ezaz, hogy tudatosan vág le csuklókat akár, vagy akármit, de leszarja, pont ezt írtam. Persze, hogy minden tudatos.

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .