Fuji X100 – 1. rész

2014-04-20 ,
empty image

A 2014-et kezdő, újévi blogposztomban írtam, hogy a terveim között szerepel egy Fuji X100 beszerzése. Szerencsére sikerült is megvásárolnom egyet, tehát március közepe óta a tulajdonomban van egy X100(nem X100s). A Tripodcast 66. adásában részletesen kifejtettem, hogy miért erre a gépre esett a választásom, tehát ezt most nem is írnám le ide, akit érdekel, hallgassa meg 18 perctől.

Most néhány tapasztalatom írnám le vele kapcsolatban. Pixelpeeperkedni nem igazán szeretnék, nem is mennék bele túlságosan a technikai dolgokba, ez csak egy szubjektív gyors vélemény, mondhatjuk akár első benyomásnak is.
Ezen a fényképezőgépen már első ránézésre látszik, hogy nem a technikán rágódó embereknek készült. Már a doboz kinyitásánál is érezzük, hogy ez egy különleges fényképezőgép, és nem feltétlen a technikai adataival fogja meg az embert, habár a tudása is eléggé rendben van.
A doboz:IMG_0613

IMG_0622

Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy ez a fényképezőgép cserélhető objektíves. Ez bizony nem igaz, egyben van az egész, az objetkívet nem tudjuk eltávolítani a vázról. Az objektívje fix gyújtótávolságú, 23mm f2-es. A gép APS-C szenzorral rendelkezik, így az objektív Full Frame-en a 35mm f2-vel ekvivalens.

Ezt a fényképezőgépet a feeling miatt szeretjük. Egyszerűen jó belenézni és kattintani vele néhányat. Nekem is mindig ki van téve az asztalomra, sokszor odanyúlok, hogy lőjjek vele valamit, de a stúdióban Gergő is sokszor felkapja és kattint valami életképet vele. Ha nem otthon vagy a stúdióban vagyok, akkor is mindig nálam van a táskámban, de volt már olyan, hogy mentünk valahová a városban, és végig a kezemben volt. Ennek a hátránya, hogy az egyik kezem mindig foglalt, viszont a hozzá kapott Fujifilm feliratú gyári nyakpánt nagyon nem illik szerintem a gép stílusához, ezért nem is használom. Egy bőr csuklópántot viszont javasolnék hozzá, és én is mindenképpen be fogok szerezni egyet ebayről. A csuklópánt tényleg azért kell, mert ha mindig a kezemben van a gép, akkor bizony az utcán elég sok veszélynek van kitéve. Elég ha csak valaki véletlen, hirtelen belém ütközik, vagy bármi más módon kiejtem a kezemből. Nem kockáztatnám ezt, ráadásul ha hirtelen használni kell mindkét kezem, akkor is ott tud lógni a bőr pánton a gép. De esetleg még gondolkoztam egy karabínerrel a nadrágom egyik övpántjára is rátenni valami olyasmi módon, hogy a karabínert a nadrágomra tenném, a fényképezőgép nyakpánt csatlakozójához meg tennék valami kulcstartó karika szerűséget. Ha már a veszélyeknél tartunk, akkor az objektív sapka is egy kicsit veszélyforrás. Nem annyira vészes, mint ahogy azt sok tesztben írják, de tényleg könnyebb lehet elveszíteni mint egy hagyományos objektívsapkát. Kicsit furán megy rá az objektívre, mert belül szivacs van a sapkában, és az fogja meg. De legalább maga az objektívsapka fémből van, ami rendkívül jó pont a Fujinak.IMG_0672Felépítés:
A gép alja és teteje is fémből van, és persze az objektív is. Nagyon minőségi érzést ad a fogása, de azért az 5DmkII jobban adja számomra a fémes és elpusztíthatatlan érzést. Tudom, más kategória a kettő, nem is kellene összehasonlítanunk, de mégis az a másik fényképezőgépem, és ez egy jó összehasonlítási alapot ad nekem. Az értéktárcsák is nagyon jól ki vannak találva, nagyon kényelmes a használata.

IMG_0683Kezelés:
Van az objektíven egy rekesz állító gyűrű, felül egy záridő állító tárcsa és egy expozíció korrekciós tárcsa. Ráadásul a kijelző mellett a gombok körül is van egy tárcsa, és jobb felül még egy jobbra-balra mozogni tudó “joystick” is, tehát elég jól lefedték a kezelőszerveket. Felül és alul is található egy-egy gomb, amire egyedi funkciókat állíthatunk. A felső gomb nálam az iso-ra van állítva, az alsó pedig a fókuszmódokat változtatja(egy fókuszpont, vagy autómatán az összes). Ráadásul rögtön a kijelző mellett a disp/back feliratú gombot hosszan megnyomva válthatunk  a csendes és nem csendes mód között. Nálam ez annyit jelent, hogy a csendes módban nincs af segédfény és vakuhasználat, a másikban pedig van, azonban azt szinte sosem használom, mert az autófókusz is nagyon jó, és sötétben is elég jól lát a masina, de erről majd később.IMG_0679A rekeszgyűrűn és a záridő állító tárcsán is van egy A opció, amellyel elég könnyen váltogathatunk  a módok között. Más lehetőségünk nincs is, tehát ezt a menüben nem tudjuk változtatni. Ha mindkettőn valami konkrét érték van beállítva(mondjuk f2.8 és 1/500), akkor manuál módban vagyunk, ha a rekeszgyűrűn és a záridőállítón is A-t állítunk, akkor teljesen autómata módba kerülünk. Ha a rekeszgyűrűt A-ra állítjuk és a záridőt konkrét értékre, akkor záridő előválasztás módban vagyunk. Ha pedig a rekeszt beállítjuk egy konkrét értékre és a záridőt A-ra állítjuk, akkor rekesz előválasztás módban vagyunk. Én az utóbbit használom legtöbbször. A rekeszgyűrűm f2-re van állítva, a záridő állítóm A-ra, és csak az expózíció korrekciós tárcsát álligatom minuszba vagy pluszba, attól függ éppen mit kíván a szituáció.IMG_0631Érzékenység:
Az iso-t szinte sosem állítom, ugyanis az érzékenységet nem kell figyelni. Beállítottam az auto iso-t, hogy max 3200 legyen, és a záridőt tartsa 1/80 minimumon(ezt is be lehet állítani, ellentétben az 5DII-vel…tudom, 6D és 5DmkIII már tudja). Egyébként még 3200-on is nagyon jó képminőséget ad. A zaj textúrája is nagyon szép, és magas iso esetén sem esik szét a kép, kontrasztos marad, és szépen megtartja a színeket. Természetesen az 5DII-vel összehasonlítva valamennyire kijönnek a különbségek, az 5D képe egy kicsit tisztább, és utólag jobban kezelhető, de számomra hihetetlen teljesítményt nyújt ez a gép aps-c szenzorral. A tesztek nem hazudnak, a Fuji gépekbe tényleg a legjobb APS-C érzékelőket építik. Szerintem a Canon 60D-t vagy akár a 7D-t simán lenyomja. Nem próbáltam mostanában APS-C gépeket, a Sony NEX-ek szenzorai és az új Canon EOS 70D is biztos elég jó lehet, de a lényeg, hogy ebben tényleg az egyik legjobb APS-C érzékelő van, amit én eddig láttam.IMG_0646Kereső:
A kereső is brutáljó, egyedi Fuji fejlesztés, más gépekben nem található hybrid keresőről van szó. A Fuji kínálatában az X-Pro 1-ben, az X10-X20-ban, és persze az X100s-ben van még hasonló kereső. A lényege, hogy kapunk egy szép nagy optikai keresőt, amely nem pontosan ugyanazt látja mint az objektívünk, de belevetítik digitálisan az értékeket, és a kép keretét is, hogy a kép körülbelül hová fog kerülni. Ezek mellett bármit beállíthatunk az optikai keresőnkbe, élő hisztogramot, vízszintezőt, távolságmérőt, tényleg bármit. Ráadásul ha elkattintjuk a fotót, azonnal megjelenik a kész kép a keresőben. Nagyon jó! Nincs többé camera chimping, le sem kell vennünk a szemünk a keresőből. A gép elején lévő, kis kézreeső kallantyú megbökésével pedig egy mozdulattal átválthatunk EVF módba, ahol viszont már 100% pontosságban látjuk a kompozíciót, ha valamit nagyon pontosan szeretnénk megkomponálni. Az EVF is hasonlóan nagy méretű, viszonylag kényelmes. Makró módban kötelező váltanunk, mert ott már annyira közel lehetünk a tárgyhoz, hogy a hagyományos kereső képével nagyon pontatlan képet kapnánk arról, hogy mi kerül valójában a szenzorunkra.

Autófókusz:
Majdnem kihagytam, amire még mindenki kíváncsi, az a fókuszálás. A manuálfókusz kicsit bonyolultabb, mint egy normális DSLR-el, de megoldható, ugyanakkor nem igazán van rá szükség, legalábbis én DSLR-en sem használom sosem. Az autófókusz 49 fókuszpontból áll, ezek pedig elég jól el vannak osztva a szenzor területén, szóval még a képernyő szélein is találunk fókuszpontot, ami elég jó. Ráadásul a fókuszpontok méretét is állíthatjuk, 5 méretben. A nagyon kicsi méretűvel egy picit megnő a fókuszálás ideje, de ha valami nagyon kis tárgyat szeretnénk pontosan befókuszálni, akkor jól jöhet. Én közepes mérettel használom szinte mindig. A gyorsaságával sincs bajom, bár nem is vagyok egy nagy akciófotós. Ahogy mértem, körülbelül minden egyes újrafókuszálás 0.6-0.7 mp-et vesz igénybe, ami nálam elfogadható. Az AF sötétben is nagyon jól működik, gyors és pontos, fókuszfényt szinte sosem kell használni. Természetesen létezik ennél gyorsabb AF-el rendelkező gép, de létezik sokkal lassabb is. Nem tudom, hogy az X100s-ben mennyit javítottak ezen, vannak tesztek ahol jobbnak írják, de vannak olyan videók youtube-on, ahol néhány esetben az X100 jobban teljesít. Egyébként ha nagyon akcióra vágyunk, akkor 5 képkocka/másodperces sorozatképet is lőhetünk, ami egy közepes sebességnek mondható, de nekem elég. Nem használom szinte sosem, de amikor kell, akkor elég.

Egyebek:
Nagyon sokmindent írhatnék még, de már így is elég hosszú lett a poszt, megpróbálok még a végére egy-két dolgot besűríteni. Írhatnék még a makró módról(elég közelre tud fókuszálni, nem egy makróobi, de elég), az objektív minőségéről(nagyon jó még nyitva is, nagyon éles, nem véletlen, mert ezt az obit ehhez a szenzorhoz tervezték, ráadásul alig torzít), a beépített ND szűrőről(ha napsütésben f2-n akarunk fotózni jól jöhet), az akkumlátorról(sok tesztben írták, hogy kevés ideig bírja, nekem kb. 1 hétbe került lemerítenem, átlagos használat mellett, szerintem elég jó), a vakupapucsról(középérintkezős, beletehetünk bármilyen középérintkezős vakut és kioldót is, én bele is tettem már a canonom 1-2x), a leaf shutter-ről(akár 1/1000-el is tudunk vakuzni emiatt). Valahol azonban már tényleg be kell fejezni a posztot, mert senki sem fogja végigolvasni.
Jah, még az utolsó dolog amit kiemelnék az, hogy nagyon halk. A fókuszálás is természetesen, de az exponálás is. Alig hallható, kb csak akkor, ha egy nagyon csendes szobában exponálunk és senki sem beszél. Utcán meg egyáltalán nem hallatszik. Tényleg nagyon halk, az 5D-t szabályosan hangosnak és kellemetlennek érzem ezután, főleg egy csendesebb eseményen, vagy akár esküvőn, templomban. Az X100-al tényleg észrevétlenül tudunk fotózni akár társaságban is, tehát elég jó elkapott pillanatokat fotózhatunk, ha egy kicsit odafigyelünk 🙂 Ezzel azonban be is fejezem ezt a posztot. A következő részben néhány fotót fogok kirakni amit ezzel a géppel lőttem, úgy érzem már túl hosszúra nyúlt így is, és már sok lenne, ha még azokat is ide raknám.

Összességében nagyon megszerettem ezt a gépet, és ajánlom mindenkinek, hogy szerezzen be egy rohangálós, kisebb fényképezőgépet, a nagy DSLR mellé amit mindenhová magával tud vinni. Mert a telefon legtöbbször nem elég, és egyáltalán nem ugyanaz… 😉

3 comments

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .