Ennyit ér a fotós szakma

2013-10-18 ,
empty image
empty image

Handras mai blogposztja egy iPhone-al készített videóról szól. A bejegyzésben András a Canon EOS 5D markIII-hoz hasonlítja az iPhone-t, ami önmagában még elfogadható(bár azért itt már kezdhetjük húzni a szánkat), mert mindkettő képes videót készíteni, ugyanakkor egyiknek sem ez az elsődleges célja. Az 5D egy fényképezőgép, az iPhone pedig egy telefon.
Azonban a kommentek még érdekesebbek, az olvasásuk mellé, fogyasztásnak javasolnék egy tál popcornt, esetleg chipset, melyet ízlés szerinti, édes üdítővel kísérjünk.

Néhányat kiemelek közülük, ezek a legviccesebbek(vagy legfelháborítóbbak, döntse el mindenki maga):

Version:
van egy elmeletem arrol hogy azok mennek fotosnak akik semmihez se ertenek , a fenykepezo gepeknek amugy lealldozott, foleg miota a nokiaban 40 Megapixel van

Jancsika:
Versionnak tökéletesen igaza van. Tényleg a léhűtők mennek fotósnak általában, maga a fotózás is egy óriási kamu, soha az életben nem tanultam egy percig sem, mégis lőttem már nem egy olyan képet, ami bőven megállná a helyét az ún. “profi fotósok” képei között. A nagy, elismert fotósok képein sincs semmi olyan, amit bárki ne tudna azonnal megcsinálni egy komolyabb géppel… De azért hangoztatják, hogy ez mekkora tudomány…szánalmas az összes…
A főzést meg nem kell itt felhozni, mert az tudomány, a fotózás meg többnyire egy hatalmas kamu….

Omfg:
k. : “hogy legyen mondandója” :D
ó, igen? :D olyan műűvészi mondanivalóra gondolsz, hogy ha lefotózol egy napfelkeltét, akkor 4 oldalnyi mondanivalója lesz, hogy azért süt, mert a pék szerelmes lett egy sárga hajú lányba, és te ezt az érzést fotóztad le, amit az a pék érzett, amikor kenyeret sütött, és a láng megidézte a sárga hajú lányt?
:D hát igen ez tényleg egy szakma. MESEMONDÓ szakma.
Esküvőt fotózni :D az amatőrök pont ilyen “Munkákat” szoktak kapni! egy robot is képes rá :D

a fotózás művészete a megvilágításnálkezdődik. a fények szöge , ereje, eloszlása, tükröződések, és persze a színűk. ehhez kell tudás. de ez ember megtanulható 2 hét alatt. a fotósok meg azthiszik magukról,hogy orvosi képzettségűek, vagy zenészek, vagy festők. a fenéket. nem tudnak semmit.

Egy kurva hobbi az egész. semmi több.

Update: Muszáj ezt is kiraknom, hatalmas! 😀

Jancsika:
Omfg jól fogalmazta meg, a fotósok hajlamosak hatalmas körítést rendezni ennek a “nesze semmi fogd meg jól” “hivatás”nak. Ha egyesek szerint tényleg szakmának nevezzük a fotózást (véleményem szerint ez eleve orbitális baromság, szakmának azt illendő hívni, amihez valóban érteni kell, tanulni kell, hogy megfelelő végeredményt lehessen előállítani klasszikus példákkal élve:asztalos), amihez érteni kell, tanulni kel, akkor azt magyarázza meg, hogy a Samsung Wave telefonommal, illetve a 4 (!!!) éves Sony kompaktommal olyan makrófotókat lőttem, amire a fényképezésből élő barátom azt mondta, hogy ide nem kell az ő profi milliós gépe.

Vagy hogy megfordítsuk a dolgot mi az oka annak hogyha a kezembe került egy milliós gép, és kattintgatam vele spontán, egyszer sem lőttem vele rossz képet. Hát kérem szépen az, hogy egy jó géppel nem is lehet rossz képeket lőni. De azért egyes fotós művészuraknak van képük a fotózást szakmának nevezni, magukat meg művésznek. A legundorítóbb talán az volt, amikor Nánási Pál benyőgi:az a szép ami igazán fáj… na ez annyira durva volt, ez az undorító képmutatás, hogy ő mekkora művész..szánalmas..
Annyira megvetem ezeket az ingyenélőket, hogy ha tehetném, összegyűjteném őket, és elvinném őket egy hétre fizikai munkát végezni, hogy tanulják meg mi az a valódi munka, és utána talán abbahagynák ezt a nagy kamuzást.
Valaki meg mondta, milyen nehéz esküvőt fotózni. Valóban az lehet, ha a Galaxy S3 – al félrészegen, automata módban nagyon jo képeket tudtam lőni…. no komment….

Szerintem önmagukért beszélnek, nem is fűzök hozzá semmit, gyönyörű világban élünk…

Facepalm_227785

9 comments

 1. Szia!

  Szerintem ne törődj a kommenthuszárokkal, mert megőszülsz és ez nem jön be a csajoknak ennyi idősen. 🙂 Sosem néztem le egyik művészeti ág vagy hobbi művelőit sem, de csak akkor értettem meg nagyjából, hogy mi a különbség a gombnyomogatók és a fotósok között, amikor vettem egy bridge gépet és nekiálltam próbálkozni. Ajánlom a tisztelt Anonymus fanoknak, hogy kezdjenek fotózni és az eredményt bízzák értő közönségre. Meg fognak lepődni.

   1. @sztyui: szerintem pont a szőnyeg alá söpörni nem szabad az ilyen véleményeket. Éppen azért, mert mindenhol vannak ilyenek – azok közt is, akik pont az ilyen nézeteik miatt nem lesznek a megrendelőid.

 2. Na most konkrétan úgy be tudnék olvasni ennek a három gyöktörzsnek, hogy azt is megbánják, hogy megnyitották a böngészőt! Megnézném milyen képeket készítenek ezek a biztos doktorival rendelkező szaktekintélyek!
  Szánalmas!!!

 3. Valahol a ket vegpont kozott van az igazsag. Manapsag mas a fotozas, mint 50 evvel ezelott. Akkor inkabb lehetett szakmakent tekinteni ra. Most gyakorlatilag barki fotosnak nevezheti magat, akinek van tukorreflektoros (sic!, tenylegesen elhangzott kifejezes) fenykepezogepe. Ez pedig lehuzza a szakma megiteleset.

 4. Teljesen lázba hozott az itteni disqrzus!
  Olvasom, némelyek má lőttek olyat, hogy csodájára járt a falu népe! Nagyon derék dolog!
  Nem akarok semmit eldönteni, de kérném nézzétek meg a duol, feol, veol oldalakat onnan mostanság rúgtak ki egy csomó semmittevő, naplopó fotóst. Ha van időtök vessétek össze azokat a képeket amik megjelentek mostanában azokkal amit pár hónapja publikáltak!
  Tood lövölde látogató, az a frankó, hogy ezek a léhűtők “eccerre” képesek megcsinálni azt amit nézgélsz a sajtóban és nem kell mondani a köztársasági elnöknek, hogy jöjjön vissza holnap mert “nem sikerült”..

 5. Kb. 5 éve fotózom hobbi szinten… és dizájnerként dolgozom (tehát Adobe a barátom), de 1-1 jó fotó láttán azért bele kell gondolni, hogy miként is készült el. Az egy dolog, hogy meglátás meg miegyéb tehetség kérdése, de rengeteg tanulás kell egy jó utómunka elkészítéséhez, mert sokszor szarból várat lehet úgy csinálni (bocs a kifejezésért).
  Lényeg a lényeg, hogy szerintem a fotózás igen is szakma, komoly szakma ami elég sok munkát, tanulást igényel és általában azok nyomják az ellensallert, akiknek fogalmuk nincs az egészről.
  Az ilyen “telefonnal lőttem faszát” meg… szerintők az, de ha valaki hozzáértő véleményezi és leszólja, akkor megy a sértődés.
  Minden szakmában ez van egyébként… ezt tapasztalatból mondom, több területen dolgoztam már és mindenhol az van, hogy aki nem ért valamihez, azt fikázza. Az emberi faj…

 6. Nem kell velük foglalkozni. Ez a ” népszerűséggel/hírnévvel” jár,hogy akarattal akaratlanul megtalálják az embert az irígyek. Mivel természet fotózásban volt már részem azt tudom mondani nem könnyű és a fotózás minden ágazata komoly felkészülést /tanulást igényel.Sajnos felhígult az elérhető áron kapható gépek miatt,de attól,hogy veszek egy gépet és exponálok még nem vagyok fotós…

 7. Igen ez valahol igaz, amit javarészt írnak, nos amióta digitális korszak van és meglehetősen jó gépeket kani,azóta igen is sok lett a “fotós”. Igaz a filmes korszakban is lehetett és volt is néhány komoly automatikával ellátott gép de az még nem jelentett akkor se sokat meg most se az utómunka akkor is volt és most is van A másik ami eldönti hogy profi ill tényleg tud e fotózni a helyzet. mennyire ismeri ki magát egy szertartáson egy váratlan helyzetre hogy reagál. Igaz néha jobban misztifikálják mint kéne de azért valjuk be igen csak hosszú éve tapasztalata munkája van benne ebbe, a másik Ha valaki arra hivatkozik, hogy “egy jó géppel” régen is v, ma is hallom, akkor ne is folytassuk Igen, vannak olyan esetek amikor kell a hitec de azért egy alsó kategóriás géppel is lehet olyan fotót készíteni ami megüti a szintet . És akkor azért arról nem is beszéltem, hogy mi lenne akkor ha filmes gépet adnék néhány ember kezébe és egy labort, Itt lehet mondani, hogy az már lejárt. Egy részt nem, másrészt a Ps is az analog labor munkára épúl igen nagy százalékban, csak ott drágább játszadozni

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .