Catalog átnevezése Lightroomban

2013-06-11 ,
empty image
empty image

Tegnap megjelent a Lightroom 5 végleges verziója. Telepítés után, mint mindig, nyithatunk egy teljesen új catalogot, vagy update-elhetjük a régi catalogjainkat a program ötödik verziójához. Ha az update-re kattintunk, akkor létrehoz egy teljesen új catalog-ot. Nekem például van egy 2012.lrcat nevű catalogom. Ezt érintetlenül hagyja, hogy később Lightroom 4-el is megnyithassuk a régi catalogunkat, ha szeretnénk. Az update-elés során létrehoz egy új, 2012-2.lrcat nevű catalogot, ami már működik Lightroom 5-ben.

Ha a Lightroom 4-et nem szeretnénk többé használni, egyszerűen ki kell törölnünk a programot, és vele együtt kitörölhetjük a 2012.lrcat nevű catalogunkat is. Viszont akkor ottmarad a 2012-2.lrcat nevű catalogunk, ezzel a hülye elnevezéssel, a “-2”-vel a végén. A programon belül nem lehet átnevezni a catalogokat, tehát a következő lépéseket kell tennünk:

 1. Kilépsz a Lightroom 5-ből.
 2. Megkeresed a catalog fájlodat(esetünkben 2012.lrcat).
 3. Átnevezed, amire szeretnéd: 2012-2.lrcat helyett 2012.lrcat.
 4. A fájlhoz tartozik egy 2012-2 Previews.lrdata nevű fájl is, ezt is átnevezed, amire az előbbit nevezted. Szóval 2012-2 Previews.lrdata helyett lesz 2012 Previews.lrdata. Fontos, hogy a space-t és a nagybetűs kezdést is megtartsuk!
 5. Elindítod a Lightroom-ot.
 6. Ha előzőleg az a catalog volt megnyitva, amit épp átneveztél, akkor egyszerűen Locate-elned kell. Megkeresed, katt és kész.
 7. Ha egyszerre több catalogot is átneveztél, akkor megnyitsz egy random catalogot, majd Lightroom-ba belépve File/Open Catalog… paranccsal megnyithatod a többit is.

Ennyi lenne ez a gyors tipp mára. Gondolom a napokban sokan fognak Lightroom 5-re váltani, vagy legalább kipróbálni, ezért gondoltam megírom ezt, hátha másnak is hasznos lesz:)

3 comments

 1. Hali!

  A lightroom 5- ről blogolhatnál kicsit többet szívesen okosodnánk, mivel lett jobb rosszabb, hasznos beállítások stb…

  Üdv!

  Feca

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .