Canon EOS R5/R6 első benyomások

2020-07-19 ,

Canon R rendszerről röviden

Aki még nem használta a Canon R rendszerét, annak leírok néhány dolgot, amit jó tudni, ha más rendszerről jössz, mert nem mindenütt működnek ugyanolyan jól a funkciók, mint itt. Fél éve használok Canon EOS R fényképezőgépet, és az egyik tévhit, hogy adapterrel rosszul működnek a MILC-ek. Ez a Sonynál sokkal inkább igaz, mint a Canon-Nikonnál, ugyanis a Sonynál sokan mindenféle külső gyártó adaptereivel használnak mindenféle objektíveket, így természetesen a kompatibilitás eléggé változó. A Nikonnál minden digitális objektív, tehát az újabb objektívek tökéletesen használhatók a Z rendszerrel és az ahhoz való gyári Nikon adapterrel, a Canonnál pedig mivel az EF bajonett a kezdetektől fogva digitális, így ott az összes objektív használható a gyári adapterrel. Értsd ezt úgy, hogy amit rárakhatsz egy EF bajonettes vázra, azt ugyanúgy rárakhatod az R jelölésű vázakra is adapterrel, és legalább úgy fognak működni, de jellemzően inkább megtáltosodnak és még jobban működnek az objektívek a fejlett AF rendszernek köszönhetően. Az összes Canon, Sigma, Tamron, stb hibátlanul működik.

Másik dolog az EVF. Sok DSLR shooter fél az EVF-től, mert csak Sonyba vagy Fujiba nézett eddig bele, és azt hiszi, hogy olyan rossz az összes. Mindenkinek ajánlom, hogy nézzen bele egy Z6-Z7 keresőbe vagy egy EOS R-R5-R6 keresőbe és nagyon meg fog lepődni a minőségen. A markolat szintén egy ilyen dolog, sok DSLR shooter panaszkodik, hogy picik a MILC-ek, ajánlom, hogy fogjon meg egy EOS R-t markolattal, szerintem nagyon jó úgy a fogása és egyáltalán nem érződik picinek. Nyilván aki 1D-hez van szokva és ki kell tartania a 400mm f2.8-at, az lehet, hogy kicsinek fogja érezni.

Ha most eszedbe jutott egy régebbi blogposztom, amit még az EOS R megjelenésének első hetében írtam, akkor meglepődhetsz, hogy miért is van nekem EOS R a táskában…Nos, azóta már sokminden változott, egyrészt lehetőségem lett nagyon sokféle más fényképezőgépet is kipróbálni, így az egészet kontextusba helyezni, másrészt az EOS R ára jelentősen lecsökkent a megjelenés utáni árához képest, plusz jött egy bizonyos 1.4-es Firmware ami átírta az egész AF rendszerrel kapcsolatos tapasztalatainkat, mert akkora javítást hozott, hogy hirtelen nagyon sokaknak szimpatikus lett a gép. Azonban az ott leírt hibák, hiányosságok nagy része még mindig benne van az R-ben, ezeket javította most az R5-R6.

Mik az újdonságok az R5/R6-ban?

Az összes újdonságot és változást listába szedve ezen a linken találjátok, ez nagyon szépen összeszedi, hogy milyen pici apró dolgokon javított a Canon. Sok olyan van, amire nem is gondolnál, viszont nagyon örömteli, hogy belerakták(például, hogy mostmár USB-C-ről nem csak tölteni lehet a gépet, de üzemeltetni is).
Kezdjük ott, hogy nincs többé indok Sonyt vásárolni. Sokan azért vettek Sony-t, mert kellett nekik az IBIS és a dupla kártya. Mindkettő hiányzott az R-ből, az R5/R6-ba viszont végre bekerültek!

Mindenki utálta az R-ben a touchpadot felül, végre eltávolították és lett helyette joystick! Yaaay!
Mindenki imádja az 1D-5D szériás hüvelykujj tárcsákat, végre az is belekerült, ráadásul az R5-R6-ban, ellentétben az 1D-5D szériával, immáron 3 tárcsa is helyett kapott. Kettő felül, egy pedig alul hüvelykujjnál, így minden expó értéket könnyen állíthatunk. Nagyon örülök, hogy ezt a klasszikus Canon megoldást alkalmazták, és nem bonyolították a tárcsát gombokkal, vagy nyomható szélső résszel vagy bármivel, mert az nagyon sokat elvesz a stabilitásából. A 6D szériában is utáltam, hogy gombok vannak a közepén, és a Sonykon sem szerettem, hogy dönthető volt a tárcsa, és a szélei nyílgombként funkcionálnak. Ez kellett nekünk, bár nem akkora az átmérője a tárcsának mint egy 1D-5D szériás gépen, de nagyon kényelmes és stabil, szóval pont jó!

A ki-be kapcsoló gomb is átalakításra került, az EOS R-ben mindig zavart, hogy vakon nem lehetett kitapintani, hogy be van-e kapcsolva. Ugyanis a kettő állás közti különbség csak a kapcsolóra nyomtatás iránya volt, nem egy kallantyú volt, hanem egy kerek tárcsaszerűség. Az R5-R6-ban szerencsére rárakott a Canon egy kis kitüremkedést a választógomb szélére, így mostmár könnyen kitapintható odanézés nélkül is, hogy be van-e kapcsolva a gépünk.

Időjárásállóság

A fenti dokumentumban látszódik, hogy a Canon hivatalosan az EOS R-t és az R6-ot “6D-class Weather-Sealing”-be sorolta, míg az R5-öt a “5D-class Weather-Sealing”-be. Szóval az R5-nek elvileg jobb az időjárásállósága, építési minőségre és anyaghasználatra viszont én nem vettem észre különbséget. Szóval külsőleg nem érezhető ez a megkülönböztetés, mint az 5D-6D esetében, ahol azért éreztük kívülről is a kettő anyag közti különbséget. Itt ez nem érezhető, valószínű tényleg csak a belső tömítések teszik a különbséget a két gép között.

Sebesség

Itt hozták a legnagyobb változást az új gépek. Minden más csak minimális upgrade, teljesen élhető volt már az R is IBIS nélkül, meg sok-sok R5/R6-ban megtalálható extra nélkül is. De a sebességben mindig hagyott kívánnivalót maga után. Sonyban is ez volt a fő indok, amiért nem tetszett, az elképesztő shutter lag. Az R-ben ennél egyel jobb a helyzet, de azért jelen van. A Z6-Z7-ben sokkal kisebb a shutter lag, sokkal gyorsabbak a gépek összességében, és végre az R5/R6 is felnőtt erre a szintre. Megkapta a 12fps-es nagyon gyors zármechanikát, és mindent plusz egy sebességfokozattal gyorsabban csinálnak mint az R.

Ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor iPhone7-ről váltottam iPhone11-re. A régi iPhone-on is meg tudtam mindent csinálni, ugyanaz volt a szoftver, és mindig gondolkodtam rajta, hogy kell-e nekem a csere, végülis kibírom, hogy az Instagram fél másodperccel később indul el, vagy a Spotify-ra kell várni 1másodpercet. Belefér nem? Aztán amikor az iPhone11-re váltottam, ott megtapasztaltam, hogy milyen az, amikor minden sokkal gyorsabb, és semmire nem kell várni soha. Na ilyen érzés volt az R után az R5/R6-ot kézbe fogni. Eddig nem éreztem kiemelkedően lassúnak az R-t, inkább tűrhetőnek, mint ahogy az iPhone7-et is tűrhetőnek éreztem. Végülis lehet élni vele, ugye…Aztán amikor megfogod az újat, akkor érzed igazán, hogy mennyire lassú is volt a régi. És már nem igazán akarsz visszamenni a régihez 🙂

Megjegyzem az 1DxMkIII után kicsit lassúnak érződik az R5-R6, nagyon durva az a 20fps mechanikus zár! 😀 Szóval mindig van feljebb 😀


Az R5/R6 végre hozza a DSLR sebességet. Nem estem tőle hasra, nem akkora újdonság, mint amikor egy 5D-6D 1 pontos fókuszrendszer után kipróbálsz egy EOS R eye-AF-et. Nem groundbreaking a dolog, tényleg egy tapasztalt fotós nem esik tőle hasra, mert 5DIII óta kb ezzel a sebességgel dolgozunk. Jó látni viszont, hogy végre elértünk ide MILC-ben is. Azonnal reagálnak az expógomb lenyomására, lehet vele tempósan fotózni, és nem akad, nem laggol semmi, nagyon gyorsan lehet vele témákat váltani, és olyan tempóban megy veled a gép, amilyet te diktálsz, nem neked kell lelassulni a gép fókuszálásához, vagy a shutter lag-jéhez, vagy semmihez. Végre nem kell a géphez idomulnunk, hanem magabiztosan fel tudja venni velünk a tempót a gép, mint egy rendes DSLR. Ezt már régóta várjuk, végre ez is eljött!

Az EOS R egyébként két idegesítő dolgot csinált, amit az R5-R6 már nem csinál. Az egyik az volt, hogy expó lenyomásával nem feketedett el a kereső, hanem megakadt a kép egy pillanatra és láttál egy képet. A zár lefutási ideje alatt, nem az elkészült képet láttad, hanem azt az utolsó frame-et, amit még a szenzor látott a zár lefutása előtt. Ezzel nagyon nehéz volt fotózás közben követned a témát a keresőn keresztül, ezt szerencsére elhagyta a Canon, és one-shot módban végre az R5-R6 is nagyon röviden egy rendes blackout-ot ad, tehát elfeketedik a képernyő egy szempillantás idejére, és utána folytatódik a keresőkép. Pont mint a Nikonnál és a Sonynál. Sorozatkép esetén az R5-R6-ban továbbra is képkocka frame-eket látunk a keresőben, de elég gyorsak a 12fps-nek köszönhetően. Picit késik nyilván a kereső ilyenkor a valódi mozgáshoz képest, mert ugye mindig a szenzor által utoljára látott képkockát beadja nekünk, viszont ez már messze nem annyira zavaró. Az 1DxMkIII-ban is így van, ott viszont 20fps mechanikus zár egy teljesen másik liga, ott mintha videót néznénk sorozatkép esetén, és egyáltalán nem érzékelhető semmilyen blackout.

A másik idegesítő dolog, amit az R csinált, az a keresőkép megakadása, minden egyes expó után, ahogy felhúzódott a zár, mindig megakadt egy picit a kereső. Ezt javították az R5-R6-ban, én nagyon remélem, hogy egyszer valahogyan egy firmware-el ezt is kijavítja a Canon az R-ben. Egyébként Firmware tuti jön hamarosan az R-hez, mert az új optikákat ha rátettem a vázra, akkor kiírta, hogy a jelenlegi firmware nem támogatja őket. Mondjuk az Ok gomb lenyomása után ugyanúgy lehetett velük fotózni 😀
Szóval ha eddig lassúnak érezted a MILC-eket vagy gyengécskének érezted az R-t, akkor mindenképp vess egy pillantást az R5-R6-ra amikor megjelennek, az RP után meg tényleg ég és föld a két új gép. Egyébként bármilyen 5D szériáról, bármilyen 6D szériáról is nagyon erősen ajánlott a váltás. Az EOS R-ről csak indokolt esetben váltanék, tényleg nagyon hasonlóak, csak akkor váltanék, ha mindenképpen kellenek az új funkciók. Még az 1DxMkII-ről is megfontolandó lehet a váltás, bár aki 1D szériás gépet használ, nekik megvannak a saját egyedi okaik erre. Nekik lehet az 1DxMkIII felé kell kacsintgani 😉

EVF

Az R5-ben 5,76millió pixeles, az R-ben és R6-ban 3,69millió pixeles kereső van. A 120fps viszont újdonság, az R csak 60fps-t tudott, az R5/R6-ban már 120fps-es kereső van, ami mindenképp jól jön. Viszont jó tudni, hogy azt tapasztaltam, hogy fókuszálás közben az FPS visszaesik szerintem 60fps körülre, de még így is nagyon folyamatos és szép. Ha semmit nem változtattak volna az R-hez képest, nekem az is jó, mert az R EVF-je remek! A 120fps csak egy jó kis extra 🙂

Szerencsére nem nagyon vettem észre különbséget az R5 és az R6 keresője között, nehéz megállapítani azt a +2millió pixelt, mert már a 3,69milliónál sem látsz pixeleket. Ettől nagyon féltem, hogy ez lesz az a különbség, ami miatt rákívánok az R5-re, de szerencsére nem, bőven jó az R6, tényleg én nem vettem észre különbséget.

Szintén hatalmas sebességnövekedés, hogy nagyon gyorsan vált az EVF a közelségérzékelővel. Az EOS R-be ha hirtelen belenéztél az EVF-be, mindig láttál egy pici sötétséget néhány tizedmásodpercig. Tehát mindig érezted, hogy átvált. Az R5-R6-ban olyan gyors a váltás, hogy gyakorlatilag nem látod a keresőt már feketén, iszonyat gyorsan átvált, ez megint olyan dolog, aminek a lassúságát korábban nem éreztem annyira, de egyből feltűnt, hogy úristen az új mennyire gyors lett.

Dupla kártya

Erről csak azért szeretnék írni egy pár sort, mert az R6, árazás szempontjából egy nagyon barátságos megoldás, ha a memóriakártyák árát is beleszámoljuk. az R5-be ugyanis CF Express + SD megy, az R6-ba pedig mindkét nyílásba SD. Nyilván akinek szüksége van az R5 plusz funkcióira, az ki fogja fizetni, ugyanakkor érdemes belegondolni, hogy egy 128gb-os CF Express kártya 120ezer ft-ba kerül a cikk írásának pillanatában. Egy 128Gb-os SD kártya pedig 15-20ezer ft-ba. A cikk írásának pillanatában az R6 bruttó 1millió forintba kerül, az R5 pedig 1,7millió forintba. Ja és a 128gb-os kártyára körülbelül 8 percnyi 8K raw videó fér 😀 Tehát két darab 128gb-os kártyát is belekalkulálva az R5 ára szinte kiad kettő darab R6-ot. Szerintem egy darab R5 nem ér meg kettő darab R6-ot, de ezt mindenkinek magának kell eldöntenie. Ha az R6 20megapixele nem elég, akkor bizony EOS R-t(30megapixel) vagy R5-öt(45megapixel) kell venni.

IBIS

Jól működött, adaptált obival és natívval is, erről többet nem is nagyon kell írni, pont úgy működik, mint bármilyen más IBIS. Mondjuk azért bárki belenézett IBIS-al az új 800mm-es obiba, nagyon nem azt kapta, amit egy 800mm-es obitól megszokott a keresőben. Elképesztően stabil volt, kb mintha állványon lenne a gép. De ez lehet, hogy a 800mm-es obi elképesztően jó stabijának köszönhető, ugyanis amikor felraktam az R6-ra a szeretett Sigma 50 Art-omat, pont úgy viselkedett az IBIS, ahogy a Sonykban vagy Z6/Z7-ben is láttam, semmi extra, a normálisnál kicsit rövidebb záridőket szépen ki lehetett vele tartani, de a reklámozott 2-4másodperces kézből fotózás szerintem elég messze van még natív obival is. Videó közben nem próbáltam IBIS-t, eszembe sem jutott nagyon a videó módot próbálgatni.

ISO

Ebben az EOS R eléggé le volt maradva a konkurenciától, a Sony A7III és a Nikon Z6 nagyon keményen lenyomta az EOS R-t magas iso-n részletességben és dinamikában is. Remélem ezen javítottak, az R6 natív 102400-as ISO-ja bizakodásra ad okot(EOS R natív iso csak 40000). A gépből kijött JPG-k alapján a 25600 még nagyon szép nagyon tiszta, pont mint a Nikon Z6-nál, szóval ennek nagyon örülök. Raw fotó minőséget sajnos még nem tudok mondani, mert ugye Lightroom támogatás még nincs a gépekhez.

Joystick

Ide csak egy gyors tapasztalat, rájöttem, hogy a joystick nem is hiányzott annyira. Egész gyorsan mozgatja egyébként a fókuszpontot a joystick is, nem olyan lassú mint a Sonyn, hanem szép folyamatos, viszont szinte felesleges erre használni, mert a Canon EOS R-ben is már benne volt a kijelzőn touch-olós húzogatós módszer, ami nagyon jól működik. A menüben lépkedéshez oké a joystick, de Canonon az sem szükséges, mert a menüben én már régóta full érintéssel közlekedem, mint iPhone-on. Mert a Canonokon teljes értékű érintőkijelző van, emiatt sokkal gyorsabb és kényelmesebb touch-al közlekedni mint joystick-al. Ettől függetlenül jó dolog, hogy berakták, remélem akár majd funkciókat is lehet hozzárendelni az egyes joystick irányokhoz, és akkor lesz értelme használni annak is, aki amúgy nem használja AF pont mozgatásra.

Státusz LCD

Az a rohadt termékpozícionálás már megint… :S Nagyon sajnálom, hogy az R6-ból kivették a felső kijelzőt. Annak ellenére, hogy az R6 sokkal nagyobb tudású gép mint az R(aminek a tetején még volt kijelző), mégis inkább a Canon azt szeretné, hogy ne az R utódaként, hanem az R5 kistesójaként tekintsünk az R6-ra. Az a módtárcsa teljesen felesleges, annyira örültem régebben, hogy az EOS R-ben végre megszabadultak az idegesítő módtárcsától, nem véletlen nincs az 1D sorozatban sem. A legtöbb felhasználó úgyis kizárólag M-et vagy AV-t használ, ráadásul egy gombnyomással a kijelzőn akár érintéssel is könnyen lehet váltani a módok között, tehát tényleg semmi értelme az egésznek.

A kis kijelző a gép tetején sokkal hasznosabb, annyira jó, hogy ha a nyakunkban lóg a gép, elég lepillantani a váz tetejére és látunk minden beállítást. A Fuji MILC-ekben is ezt szeretik sokan, hogy minden tárcsán fel vannak tüntetve az értékek, és ha felülről rátekintesz a gépre, azonnal tudod a beállításaidat. A Canon ezt még elegánsabban teszi szerintem, mert nem rakta tele számomra felesleges és pontatlan tárcsákkal a váz tetejét, hanem egy nagyon jól olvasható, egyszerű kijelzőt rakott a top plate-re, amiről minden leolvasható. Nagyon sajnálom, hogy a felső kijelzőt kivették az R6-ból, de így is örömteli, hogy nem herélték ki jobban a gépet. Sokkal fájóbb lett volna ha a dupla kártyát, vagy az IBIS-t, vagy valami hasonló funkciót hagynak ki.

Túlmelegedés

Természetesen pre-production modelleket teszteltünk, tehát erről nem sokat lehet írni azon túl, hogy igen, mindkét géppel voltak túlmelegedős problémák, bár azért nem mondanám, hogy a Canon az új Sony. Az R5-öt 8K módba rakva, bármiféle felvétel elindítás nélkül, csak a kijelzőn keresztül nézve a kompozíciót is már azonnal jelezte a gép, hogy túlmelegedés van. Az R6-nál ugyanez volt, fotó módban egész nap fotóztunk mindkét géppel, én semmi túlmelegedést nem tapasztaltam, aztán egyik srác ki akarta próbálni a videó módot, és a sok fotózás után csak azzal, hogy átkapcsolta videó módba, felvétel elindítás nélkül is már villogott a kijelzőn pirossal a túlmelegedés jelző. Amint átkapcsolta fotó módba, eltűnt. Én nyugodt szívvel venném a gépet, mert nekem fotózásra kell, de videóra lehet várnék vele picit, hogy milyen lesz a végleges forgalomba kerülő termék. Fotózás során soha nem melegedett túl egyik gép sem. Kizárólag videó módban villant fel a jelzés, ott viszont a nagyobb bitrátás 4K60fps meg 8K meg hasonló módokban szinte azonnal, felvétel elindítás nélkül is.

F11-es obik? WTF Canon?

Az R5-el és R6-el együtt a Canon bejelentett néhány új objektívet, ezek közül a legtöbb szemöldököt a 600-as és a 800-as objektív vonta fel, az f11-es fényerejükkel. Sokan nem értették, hogy ezt most minek? Mi értelme van egy f11-es objektívnek? Néhány infó az objektívekről, ami talán a videók, cikkek alapján nem derült ki: Az új 600mm-es és 800mm-es objektív csakis kitolt állapotban működik, tehát “be kell őket kapcsolni”. Amikor ráteszed a vázra őket, akkor egy homályos képet kapsz, és ki kell tolni őket teljes hosszúságukra, hogy működésbe lépjenek, ráadásul kitolás után egy gyűrűt el kell fordítani és lockolni, ekkor indul be a működés. Az objektíveket nem lehet rekeszelni, nincs szűkebb rekeszük, fix f11-en üzemelnek és kész.

Ezek egyrészt kompromisszumok, másrészt viszont elképesztően leszorítják az objektívek árát, és méretét is. Nagyon könnyűek és kis méretűek a Canon normál méretű 600-as és 800-as objektívjeihez képest. Az árukról nem is beszélve, az RF 600-as itthon 300ezer forintba, az RF 800-as 400ezer ft-ba kerül. A nagyobb fényerejű EF bajonettes Canon 600 f4, 4,8millió forintba, a 800mm f5.6 pedig 4,9millió forintba kerül. Nem kell mondanom, hogy elképesztően sok riportfotós, paparazzi, autóverseny fotós, madár és természet fotós nagyon nagy érdeklődéssel figyelte az új objektíveket. Annyira olcsók, hogy ha mellé veszel egy R6-ot, még akkor is negyed áron megállsz az 5milliós nagy fényerejű tesókhoz képest, a súlyról és méretről nem is beszélve. Az új obikat simán lehet kézből használni, míg az EF bajonettes nagy fényerejű teléket szinte kizárólag monopoddal. Ha van is a táskában egy EF 300 f2.8, akkor is bármikor jól jöhet egy kicsi kompakt 800mm-es objektív azoknak a fotósoknak, akik ilyen nagytelékkel fotóznak sokat.

Ez egy középső ujj a canontól a többi gyártó felé. Egyrészt el is mondták a Canon egyik videójában, hogy ezek az objektívek arra hivatottak, hogy megmutassák mennyire brutáljó az új gépek fókuszrendszere. Régen a DSLR-ekkel f8-as fényerőig tudtunk fókuszálni, ráadásul ott már csak és kizárólag középső fókuszponttal. Ugyebár ezért voltak kénytelenek f5.6-os fényerejű nagyteléket gyártani, és a 2X extenderrel ez f8-ra lement, és ott még fókuszáltak a komolyabb DSLR-ek. Na az R széria gépei mostmár akár f22-n is nagy magabiztossággal tudnak fókuszálni, a teljes képkockán. Ha az új f11-es objektíveket felrakjuk az új 2x-ező telekonverterre, akkor f22-t kapunk, és az R szériás gépek így is simán fókuszálnak. Így akár olcsón lehet 1600mm-es gyújtótávolságot használni.

Másrészt azért érzem úgy, hogy ez egy fuckyou a többi gyártó felé a canontól, mert ezzel nem csak a kiemelkedő fókuszrendszert promózzák, de azt is kommunikálják, hogy bizony nekik nincs szükségük alap objektíveket gyártani az RF bajonettre, ugyanis nekik szinte minden megvan már EF bajonettel, és minden EF bajonettes obi tökéletesen működik az R vázakon is. Nincs szükség újra megcsinálni csomó objektívet, vagyis egyelőre nem is ez a cél, hanem, hogy olyan speciális, új lencse design-okat gyárthassanak, amik csak az új RF bajonettnek köszönhetően valósíthatók meg. Ilyen egyébként az RF 28-70 f2 is. És még sok nagyon érdekes optika design-t pletykálnak, de ezekről most nem ejtenék szót. A Canon erőteljesen fejleszt, de látszik, hogy az RF bajonettet arra használják, hogy kitolják a technológia és az objektívfejlesztés határait. Ez a határtologatás pedig sokszor igen drága mulatság, amit a vásárlónak kell megfizetnie. Akinek pedig nincs pénze, boldogan használhatja az összes EF objektívet is, amiket egyébként akár használtan már sokszor elképesztően olcsón meg lehet vásárolni a többi MILC gyártó natív objektív áraihoz képest.

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .