Apple iPod Shuffle

2013-02-05 ,
empty image
empty image

A régi szép időkben amikor még a discman-t próbáltuk megóvni attól,hogy nehogy rázkódjon egy kicsit, mert még a végén szétkarcolódik az a 12számot tartalmazó cd-nk, akkor néhány jobb discman-en, a fülhallgató kábelén volt egy kis távirányító. Azt kívántam, bárcsak ez lenne maga a lejátszó, milyen menő lenne már. Nos, több mint 10 évvel később most pont itt vagyunk, bár a lejátszók piaca teljesen átalakult, mindenki a telefonján hallgat zenét, én is így voltam vele, amíg a telefonom jack dugója meg nem adta magát a hardcore felhasználás(vagy a gyenge anyagminőség) miatt. Új telefont nem akartam venni(pénzhiány miatt), szóval kellett valami alternatívát nézni a zene és podcastek hallgatására. Tudni kell, hogy naponta több órát biciklizek, gyaloglok legalább fél órát és buszozok is legalább 1órát, és ez csak a suli miatt, a többi az csak erre jön még pluszba, és ilyenkor mindig jól jön a zene, és a podcastek, szóval valami olcsó, de mégis minden igényt kielégítő lejátszó kellett.

Ezek voltak a feltételeim:
-Tudjon kezelni playlist-eket: Ez nagyon fontos. Ha van éppen aktuálisan hallgatott 10-20 zeném, akkor én azokat szeretem playlist-ekbe rendezni olyan sorrendben ahogy én mondom, és úgy hallgatni őket. Továbbá megfelelő hangulatokhoz is vannak lejátszási listáim előre beállítva.
-Tudjon kezelni Equalizert: Ez is fontos, mert általában alapbeállításon minden lejátszó nagyon rosszul és fakón szól, de egy kicsit megpiszkálva az Equalizer beállításokat, nagyon szép hangokat lehet kicsalni az eszközökből, persze ennek feltétele egy jobb fülhallgató is. Ha már zenét hallgatunk akkor legyenek dübörgő mélyek, és csilingelő magasak, nincs igazam?:)
-Tudjon kezelni podcast-eket.

IMG_8541

Hihetetlen, de minden feltételnek megfelelt az iPod Shuffle, és mivel már ugyebár voltak korábbi tapasztalataim az apple termékekkel, így tudtam, hogy nem hibázhatok ezzel sem. Ráadásul már volt pár ismerősöm, aki már boldog felhasználója a saját shuffle lejátszójának és mindenki csak ajánlotta. Először kicsit idegenkedtem attól, hogy nincs kijelző, de szerintem ez abszolút nem zavaró. Mára már teljesen megszerettem az eszközt, és egy percig sem bántam meg, hogy ezt vettem. És igen, megéri az árát, nagyon is! Ugyanebben az árkategóriában vannak sony-k és philips-ek, amiknek van kijelzője is, de például a sony-tól kicsit féltem, hogy működik-e egyáltalán mac-en…Régen a sonicstage nevű programmal ‘pain in the ass’ volt fater sony mp3 lejátszójára másolgatni a fájlokat. Plusz bementem egy sony centerbe, megkérdeztem, hogy az éppen aktuális, 20ezer ft-ért kapható elvileg überszuper mp4 lejátszó támogatja-e a mac-eket, és nem tudták megmondani. Fél órát vártam rá, plusz egy telefont is intézett az emberünk ez ügyben, de nem sikerült 100%-ra megmondania, hogy mac-en működni fog-e, szóval ezek alapján ráhagytam…A philips-ek építési minőségéről meg ne is beszéljünk, hangminőségben nem tudom milyenek, de szerintem ott sem kapnék kiemelkedőt.

Az iPod shuffle azonban nagyon jó anyagokból készült, és apple-re jellemző módon van összeszerelve. Majdnem azt lehet mondani, hogy tökéletes eszköz. Az akksija eszméletlen sokáig bírja, szinte amikor rárakom a számokat, akkor töltődik egy kicsit, de eddig még sosem merült le, sőt, november 8-án vettem, azóta csak egyszer jelzett, hogy “battery low”(a jelzésre majd visszatérünk), de az is csak azért volt, mert éjszaka nem kikapcsoltam, hanem pause-oltam a zenét, szóval egész éjszaka “működött” a cucc, így lemerült kicsit, de nem full töltöttségről merült le annyira.

Kezelés: A régebbi shuffle-öket nem ajánlanám, viszont a negyedik és ötödik generációsokon már van VoiceOver gomb, ami hatalmas találmány. Egyszeri megnyomására bemondja a fülhallgatónkba a szám címét.Ha kicsit nyomva tartjuk, a playlistek és podcast-ek közül válogathatunk. Ha pedig egymás után kétszer megnyomjuk, akkor a hang bemondja, hogy az akksi hol tart éppen. “Battery full”, Battery 75%”, “Battery 50%”, “Battery 25%”, “Battery Low”. Ezeket a mondatokat tudja, de amikor nekem le volt merülve, akkor minden szám kezdeténél szólt, hogy alacsony a töltöttség. Van egy kis led-ünk is, ez ilyenkor pirosan világít. Egyébként zölden világít a gombok benyomásánál, zölden villog pause-nál, és narancssárgát jelez, ha kimaxoltuk vagy lehető legjobban lehalkítottuk a hangerőt.
A bekapcsoló gomb 3 funkciós, van a kikapcs állás, az egyértelmű. A középső állásban sorba játsza a számokat, a bal szélső állásban pedig random.
Nagyon jó dolognak tartom továbbá a fizikai gombokat a telefonokhoz képest. Ott mindig elő kell venni a nagy eszközt, feloldani a billentyűzárat meg ilyesmi, éjszaka belevilágít a szemünkbe, biciklin se jó kivenni a zsebünkből, vagy télen még a kesztyűt is le kell venni hozzá, nem jó élmény na. A fizikai gombokkal viszont minden nagyon kényelmes, akár ki se veszem a zsebemből és tudok irányítani mindent, nagyon egyszerűen ki lehet tapogatni a gombokat, vagy a rajta lévő csiptető miatt nem is muszáj zsebre rakni, elég ruhára csiptetni, akkor még egyszerűbb dolgunk van.

Update: Twitteren kaptam az infót, hogy billentyűzár is van rajta, hosszan nyomvatartjuk a play/pause gombot, és hallunk egy zárt kattanni. Le van zárva minden. Feloldáshoz újra hosszan kell nyomni a play/pause-t. Nem is lenne apple termék, ha nem került volna elő egy rejtett, kurvajó kis funkció…:)

IMG_8689

Szóval ha például gyorsan el szeretnék érni egy podcast-et, akkor csak benyomom hosszan a gombot, nyomok jobbra egyet vagy kettőt, és már ott is vagyok. Playlist-ekkel ugyanez. Remek!
Ha egy bizonyos számot gyorsan akarok megtalálni,ami nincs playlistbe rakva, akkor az picit nehézkesebb, mint telefonon, belemegyünk az All Songs-ba, és viszonylag gyorsan meg lehet találni, ha tudjuk, hogy például Előadók neve szerint vannak sorrendbe rendezve, akkor gyorsan oda tudunk pörgetni.
A podcast-eket nagyon szépen szinkronizálja az itunes-al, csak ki kell pipálni hogy melyik podcast-eket akarjuk sync-elni és már megy is fel, amint rádugom a gépre, szinkronizálódik minden, bár ezt már megszokhatta mindenki, aki használt már bármilyen apple terméket.

Hogyan állítsunk Equalizert? Ez kicsit trükkös lehet, egyeseknek talán bonyolultnak tűnhet, pedig nagyon egyszerű. Ugyebár adott fülhallgatóra kell szabni a hangzást, szóval én rádugtam a mac-re a fülhallgatót, elkezdtem játszani a kedvenc zenéimet, amiknek már tudom, hogy hogyan szeretem a hangzását és iTunes-ban a window/Equalizer menüben létrehoztam egy iPod nevű saját Equalizert. Kicsit húzogattam a csúszkákat, utána mentettem. Az iPod-ot a gépre dugva iTunes-ban bele megyünk a zenéink közé, cmd+a-val kijelöljük az összes zenénket, jobb egérgomb, majd Get info, ott Options, ott pedig Equalizer Preset-nél beállítjuk az iPod nevűt. Ezzel ráhúztuk minden zenénkre ezt a hangzást. Természetesen ha nem jelöljük ki az összeset, akkor akár minden zenénkre egyenként is készíthetünk Equalizer beállítást, ha valaki nagyon ráér…:)

Screen Shot 2013-02-05 at 10.22.50 PM

Maga az eszköz hangminősége szerintem nagyon jó, tökéletesen megfelel, és eléggé nagy hangerőt ki lehet belőle szedni, én például sosem használom max hangerőn, pedig szeretem hangosan hallgatni a zenét. Viszont a hozzáadott gyári klasszikus “fehér füles” nem is agybadugós természetesen, ami az én esetemben a kukát jelenti, ráadásul tényleg nem szól valami jól, próbáltam már korábban, a sajátom ki se szedtem a dobozból… Jelenleg én egy ilyen Sony fülessel használom, ez kb 6-8ezer ft, bolttól függően. Mondhatjuk, hogy fele annyiba kerül, mint a lejátszó, de nagyon megéri, sőt, egyébként ez még mindig viszonylag az olcsó kategória a fülhallgatók között, persze csak ha nem a 200ft-os hama-khoz vagytok szokva…:) Lényeg, hogy ezzel már elég jól szól a cucc.
Egyedül ami kicsit hiányzik, és a telefonban megvolt, az az albumborítók, de ezt ellensúlyozza a zene élménye, elvégre ez egy cél eszköz. Tényleg nem tud sokat, csak zenét lejátszani, de azt nagyon jól. Szinte csak benyomom a play gombot, és megy is a zene, akár random akár nem, nem érdekel, csak szól és olyan kicsi, hogy azt se tudom sokszor hol a lejátszó, de tudom hogy még nálam van, amíg szól a zene, és ez a lényeg, aztán majd megtalálom valamelyik zsebemben… 😀

Aki mp3 lejátszót keres, annak abszolút ajánlott!:)

5 comments

  1. Csao! Nagyon tetszett a cikk, nekem egy 2. Generácios shufflem volt majdnem 5évig. Mivel bringán vagyok folyton kapott hideget, meleget, esőt, havat, télen nyáron az övemen volt kivül. Sajnos a napokban végleg megadta magát. Kaptam kölcsön shuffle 4est viszont nekem csak a gyári fülesével szol jol. A többivel nagyon halk. Ebben szeretném segitségedet kérni. Van valami rejtett beállitás esetleg? Maxra van véve Itunseban is és felnyomom maxra mindig de még igysem közeliti meg a régi ipodom hangerejét (azt felesen hallgattam kb mindig). Jelenleg 4ezer forintos Genius agybadugos fülessel használom, de probáltam mással is.

    1. Jó kérdés, nem tudom, hogy milyen megoldás lenne erre, nekem nem volt bajom a hangerejével, a gyári fülhallgatót nem használtam egyszer sem, mert nem szeretem a klasszikus kialakítású fülhallgatókat.

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .