Adobe Photoshop Lightroom 4 beta

2012-01-10 ,
empty image
empty image

A mai napon az adobe közzétette a Lightroom 4 beta-t(innen tölthető), ami elég sok változást hoz ahhoz, hogy türelmetlenül várjam,hogy kijöjjön a végleges verzió. Nagyon sok dolgot beletettek,amit én személy szerint eddig nagyon hiányoltam, viszont mostmár tényleg kezd kiteljesedni a program:) Azért photoshop-ra még mindig szükség lesz, de lett pár nagyon jó cucc,ami eddig csak a PS-ben volt,de mostmár LR-ban is elérhető.
Nehéz összeszedni a gondolataimat,de megpróbálom leírni,hogy mik azok a dolgok,amiket én legjobban hiányoltam,és végre belekerültek, de előtte nézzük a legelső dolgokat,amikbe a szemünk beleütközhet. Megváltozott a betöltő képernyőnek a megjelenése(mint minden eddigi verziónál), viszont ami érdekes, hogy az eddig fogalmam sincs milyen formájú 3-as kezdőképernyője helyett most újra visszatértek a négyzet alakúhoz. Nekem az előző jobban tetszett:D Kicsit átlátszó is lett a 4-es verzió képernyője:)

Az ikon is megváltozott, sokkal sötétebb lett, már majdnem fekete:

Felül a menü pár új dologgal egészült ki:
Lett Map és Book menüpontunk is. Mivel én ezeket nem fogom használni, így el is tüntetem majd őket onnan, ami szintén egy új tulajdonság. Mivel a fejlesztések nem állnak meg, egyre gyűlnek a dolgok ott felül, és ha valakit ez esetleg zavarna, akkor egyszerűen jobb egérgomb megnyomásával elvehetjük a pipát például a Map mellől, és többet nem fogjuk látni ott. Ezt a régi verziókban nem tehettük meg:
Egyébként a map így néz ki, elhelyezhetjük rajta fotóinkat, sok értelmét én nem látom, képeim 100%-a úgyis itt készült:
 A book menüpont még egyszer érdekes is lehet, egyelőre nem tervezek fotókönyvet készíteni,de ha arra kerül a sor,akkor biztos,hogy megvizsgálom a Lightroom lehetőségeit is. Egyelőre annyira nem érdekel.

Lehet mostantól videókat is szerkeszteni valamilyen szinten, én ezt szintén nem fogom használni, erre ott a Final Cut Pro X, vagy ha egyszerűbb gyorsabb szerkesztést akarok,akkor az iMovie. Vágni nem nagyon lehet, színeket lehet álligatni, azt is csak a Quick develop-ban. Minimális színkorrekciókat végezhetünk, és a preset-jeinket is ráhúzhatjuk a videónkra. Jah, meg van Capture frame funkció, ami jpg-t csinál a kiválasztott képkockánkból. Semmi extra, a Lightroom-ot nem videószerkesztésre találták ki:
Mivel megváltozott pár csúszkának a neve és képességei is, ezért a preset-ekkel lehetnek érdekes incidenseink, nagyon sok meglévő presetünk nem azt csinálja,amit LR3-ban csinált, sajnos sokkal rosszabbat, tehát majd töltenünk kell le újabb, LR4-hez való preset-eket. Ez szerintem egy fájó pont. De jó hír,hogy a preseteket már első indításnál, magától megtalálta elsőre, nem is kellett kattintanom egyet sem ilyen irányban, autómatán ott voltak,ahol lenniük kell. Úgy emlékszem,hogy a LR2-ről LR3-ra váltásnál ez nem így volt. 3-asban újra importálgatni kellett a preseteket, ami adott esetben sok munkával járhat.
Viszont ha meglévő LR3-ban módosított, raw fájljainkat szeretnénk importálni LR4-be,és LR3-ban beállítottuk,hogy minden fájlhoz,amin módosítás történt, rendeljen egy xmp kiterjesztésű fájlt, ami tartalmazza a képünk módosításait(így szállíthatjuk a raw fájlokat módosítással együtt), akkor a LR4-be importálva is megkapjuk ezeket a beállításokat, sőt érdekesség, hogy a megújult csúszkák és értékek, hirtelen régire váltanak, tehát mintha még LR3-ban dolgoznánk, de mégse:) Persze update-elhetjük a fotónk beállításait LR4-re, de akkor néhány dolog megváltozik.

 Library-ben is lettek újítások, mostmár Collection-ben is lehet használni a stacking-et, eddig csak mappákban lehetett. Továbbá ha flaggel-tünk pár képet, és azt új mappába tesszük, akkor megmaradnak a kis zászlóink a képeken, eddig viszont eltűntek, és újra kellett flaggelni.

Na de végre elérkeztünk a Develop modulhoz, ahol az igazán jó dolgok történtek, és egyébként is, itt töltjük a legtöbb időt ha Lightroom-ról van szó:) Vééééééégre belerakták azokat a dolgokat, amik nekem már ezer éve hiányoztak, és már többször is említettem őket, több helyen is. Például az egyik legfontosabb számomra, hogy mostanra sikerült beletenni az RGB Curves-t, amit eddig csak Photoshop-ban érhettünk el. Tehát mostantól nem csak a képünk sötétség-világosság görbéjét állíthatjuk Lightroom-ból, hanem külön, színcsatornánként is húzogathatjuk a görbénket. Sokszor csak emiatt kellett átvinnem egy-egy képet photoshopba, hogy ezt az egyetlen lépést megcsináljam. Nagyon idegesítő volt, és sok macerával járt. Mostmár ezt is elvégezhetjük anélkül,hogy másik programba vándorolnánk.

 A clarity csúszka is változtatásokon esett át, állítólag sokkal kifinomultabb és profibb lett mint eddig, ami szerintem is így van.  Elvileg nehezebben lesz mostmár aurája a dolgoknak a képünkön,ha túlhúzzuk a clarity-t. Sok “clarity-huszár” fotós van, én is ismerek jópárat, sűrűn el is követték azt a hibát,hogy aurát kapott a téma. Mostmár ők mégjobban kiélhetik magukat, sőt kb. megkétszerezték az erejét. Ahogy én tesztelgettem, amit LR3-ban 100% clarity-re allítottunk, az kb LR4-ben 50%-os clarity-nek felel meg. Tehát ha 100%-ra húzzuk a 4-esben, akkor sokkal erősebben kapjuk meg az effektet. Én már 3-asban se húztam 100-ig sosem…:)

A Basic panelben lévő dolgok is jelentős változásokon estek át, eltűnt a Fill Light és a Recovery, lett helyette Highlights és Shadows. A Blacks-et mostmár húzhatjuk minuszba is, nem csak pluszba, és eltűnt a Brightness csúszka is, lett helyette Whites csúszka.
A fő dolog itt mindenképpen a Highlits és Shadows csúszka, ami sokkal hatékonyabban működik, mint a régi Fill Light-Recovery megoldások. Scott Kelby-ék nagyon szépen demonstrálják a csúszkák képességeit a tesztvideójukban, és ahogy én is próbálgattam, tényleg sokkal jobb lesz ez. A régi Fill light és recovery sajnos sokszor elég furcsa hatásokat adott a képhez, és nem egyszer az egész képet módosította, ahelyett,hogy csak oda hatott volna,ahova kell. Nah, az új csúszkák mostmár tényleg oda hatnak, ahová akarjuk.

Sőt,ha ez nem lenne elég, mostmár Adjustment Brush-al is állíthatjuk őket, amit eddig nem tehettünk meg.
És ezzel el is érkeztünk az egyik kedvenc eszközömhöz, az Adjustment Brush-hoz, ahol szerencsére szintén sok újítás történt, és abszolút pozitív értelemben. Mostmár módosíthatjuk a fehéregyensúlyt is, és a tint-et is adjustment brush-al, és mint ahogy az előbb említettem, a Highligts és Shadows is belekerült, sőt élesíthetünk is szelektíven, nagyon jó ez így! 🙂 A blacks és whites csúszka még mindig kimaradt innen, de ez annyira nem is hiányzik. Amik belekerültek, azok viszont tényleg hiányoztak, szintén olyan dolgok voltak ezek,hogy sokszor kellett két verziót csinálni a képből, és Photoshopban összerakosgatni, nagyon sok macerával. Én sűrűn csináltam ezt, mostmár megkönnyebbülve, egy kattintással megtehetem!:)

Nagyjából ennyi, ami nekem nagyon bejön az új Lightroom-ban, természetesen csomó új fejlesztés van benne ezeken felül is, nyomtatás szempontjából is sok újdonság van, vagy lehet mostmár email-t is küldeni, közvetlen LR-ból, de ezek engem annyira nem érintenek, meg már így is viszonylag hosszú lett a poszt, szóval le is zárom, azt hiszem elég jó lesz ez majd, én már nagyon várom,hogy megjelenjen a végleges verzió, mert tényleg sikerült beletenniük azokat a dolgokat, amiket én hiányoltam az előző verziókból.
Írjátok meg kommentben,ha ti is próbáltátok a cuccot, mi tetszik, mi nem tetszik, jah, és még annyit, hogy tudom,hogy Aperture-ben már benne volt sokminden ezek közül, de én a Lightroom-ot akkor is jobban szeretem, ráadásul az Aperture csak mac-re elérhető, szóval a windows felhasználóknak midnenképpen Lightroom-ot kell használniuk;-)

3 comments

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .